Social Media

Studie kiezen: mijn proces en tips!


Een studie kiezen: geen makkelijke opdracht. Je kiest namelijk al min of meer een soort sector waar je later in wil gaan werken, of zelfs al welk beroep je later gaat beoefenen. Je moet al weten wat je over 5 jaar interessant en leuk vindt om te doen. Eigenlijk kun je dit nog niet goed weten, maar toch word je gedwongen een keus te maken. Voor mij was het ook niet makkelijk om een goede studie te kiezen, maar ik zal jullie mijn 'proces' vertellen in het kiezen van een studie. En wie weet hebben jullie er zelf ook nog iets aan.

Zelf heb ik er eerlijk gezegd echt een paar jaar over gedaan om echt te weten wat ik nou wil gaan doen. Jaren geleden (een jaar of drie) ben ik begonnen met het bezoeken van open dagen. Dit raad ik iedereen heel erg aan, ook al is het misschien niet altijd even leuk. Het kost namelijk veel tijd: voorlichtingen duren al snel een uur tot anderhalf uur, vaak moet je nog reizen naar de stad waar je studies wil bekijken en voor je het weet is de dag alweer voorbij.

Ik ben naar eindeloos veel studies geweest om een indruk op te doen. Rechten, Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Communicatie en Informatiewetenschappen, Criminologie, Media en Cultuur, Cultuurwetenschappen, Theater-, Film- en Televisiewetenschappen, studies op de kunstacademie zoals Fotografie, Binnenhuisarchitectuur, Grafisch Design, het conservatorium, noem maar op. Ik had eigenlijk totaal geen idee wat ik wilde gaan doen. De dingen die ik nu genoemd heb vond ik allemaal interessant, maar of ik daar echt ook een hele studie van wilde volgen... Daar was ik niet zeker van.

Wat wel handig was, is dat ik al wel ongeveer wist waar mijn interesses liggen. Ik vind iets sociaals en met mensen interessant, maar het afgelopen jaar ben ik toch meer de kunstkant opgegaan. Kunst is iets wat ik erg interessant vind en waar ik van hou, en ik ben dus steeds meer mijn hart gaan volgen. Kunst is namelijk een moeilijke sector om een baan in te vinden. Toch vind ik het belangrijkste om later plezier te hebben, tijdens mijn studie maar ook daarna. Als je ambitieus bent en je best doet, ben ik ervan overtuigd dat een baan wel vanzelf komt.


Afgelopen zaterdag, 7 februari, ben ik naar de open dag van het University College Maastricht geweest. Een vriendin van mij doet deze opleiding, is heel enthousiast en zei dat ze deze opleiding ook wel iets voor mij vond. Uiteindelijk heb ik haar advies opgevolgd en ben ik gaan kijken. En wat een leuke studie vond ik dit! Deze studie is erg breed, want je stelt eigenlijk zelf je vakkenpakket samen (je moet wel binnen bepaalde disciplines blijven). Dit vind ik ideaal, omdat ik verschillende dingen interessant vind. Ook is deze studie in het Engels, en ik hou écht van Engels. Daarnaast moet je veel essays schrijven. Hier moet je natuurlijk wel van houden, maar ik vind dit echt heel leuk om te doen.

Ik ben al meteen super enthousiast geworden en heb me afgelopen zondag, de dag erna, al ingeschreven. Dit moest namelijk al voor 1 maart. Wel moet je een toelating doen voor deze studie, wat ik heel spannend vind. Ik heb wel geluk dat ik mijn IB diploma heb, van tweetalig onderwijs, waarmee ik (hoop ik) een voorsprong heb. Voor 1 maart moet ik nog een motivatiebrief schrijven, en moet een lerares een aanbevelingsbrief voor me schrijven. Op basis hiervan beslissen ze of je op een interview mag komen. Het is dan nog niet zeker of je aangenomen gaat worden, maar dan heb je in ieder geval een grotere kans.

Wel ben ik nog van plan om auditie te doen voor het conservatorium met als hoofdinstrument zang. Ik heb gekozen voor Jazz en Pop op Artez in Zwolle. Ik hou ontzettend veel van muziek, en om hier meer mee bezig te zijn lijkt me super. Ook dit is erg spannend maar toch ga ik het waarschijnlijk proberen.

Omdat het kiezen van een studie moeilijk is, heb ik wat tips voor jullie waar jullie misschien wel iets aan hebben! Vooral als je nog erg twijfelt, helpt het je misschien.

1. Begin op tijd met oriënteren
Vrij logisch, maar doe dit vooral. Zo weet je in ieder geval welke studies je leuk lijken, en welke niet. Als je hiermee op tijd begint, kun je alles lekker rustig aan doen, wat ook wel fijn is. Open dagen bezoeken kosten namelijk erg veel tijd.

2. Doe een studiekeuzetest
Altijd leuk om te maken, toch? Het is gewoon leuk en handig om te zien wat er uit zo'n test komt. Vooral als je zelf nog niet weet waar je interesses precies liggen.

3. Ga naar meeloopdagen/proefstudeerdagen
Het is altijd handig om mee te lopen met iemand die de studie volgt waar jij geïnteresseerd in bent. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een dagje met iemand meegelopen bij de studie Sinologie (China Studies) waar ik eerst enthousiast over was, maar het bleek niets voor mij te zijn

4. Bekijk verschillende steden
Het ligt er aan of je ver weg wil gaan studeren of niet, maar bekijk verschillende steden. De studie is wel belangrijker, maar je moet je natuurlijk ook thuis voelen in een stad.


5. Kies ook een back-up
Als je niet aangenomen wordt, is het handig om een back-up studie te hebben. Iets wat je misschien ook zou willen studeren, als je eerste keus niet lukt.

6. Niet geschoten is altijd mis
Het spreekwoord zegt het zelf al: als je iets graag wil, probeer het dan gewoon. Natuurlijk is het super spannend om bijvoorbeeld een toelating te doen, maar anders heb je misschien later spijt dat je het nooit geprobeerd hebt.

7. Volg je hart
Ik vind het erg belangrijk dat je kiest wat je leuk vindt. Je moet tenslotte de rest van je leven binnen de sector van je studie werken (waarschijnlijk, niets is zeker). Geen plezier hebben in je baan lijkt mij verschrikkelijk.

8. Schrijf je op tijd in
Dit spreekt voor zich: je moet je op tijd inschrijven. Bij de meeste studies kan dit tot 1 mei, maar er zijn studies die willen dat je je al eerder ingeschreven hebt.

Zo, ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben en dat jullie misschien zelf ook ideeën hebben opgedaan of het in ieder geval leuk vonden om mijn studiekeuzeproces te lezen. Voor degenen die dit jaar ook een studie moeten kiezen: succes & choose wisely!

Wat studeren jullie/wat willen jullie gaan studeren?

6 comments

 1. Fijn dat je weet wat je leuk vindt! Goede tips!

  ReplyDelete
 2. Ik vond het ook erg lastig, maar veel opendagen bezoeken helpt inderdaad goed!
  x

  ReplyDelete
 3. Een studie kiezen is altijd lastig. Na lang twijfelen, koos ik de studie biologie en na een jaar ben ik daarmee gestopt. Ik voelde me er totaal niet op mijn plek en vond de studieplaatsen veel te hoog. Ik ben toen overgestapt op international business administration. Een studie die mij eerst niet super leek, maar de banen die je daarna kon krijgen wel. Nu ben ik super blij dat ik ben overgestapt. De studie is echt super leuk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fijn om te horen! En gelukkig maar dat je de keuze hebt gemaakt om over te stappen. Vrienden van mij doen ook international business administration en vinden het ook erg leuk!

   Delete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD