Social Media

Back in Time: muziek van vroeger #1


Hoewel muziek van tegenwoordig best oké kan zijn, kan ik het niet helpen om veel naar oude muziek te luisteren. Muziek waarmee ik eigenlijk niet mee opgegroeid ben, maar waarvoor ik wel een grote liefde heb ontwikkeld. Vandaag wil ik graag een paar van deze geweldige artiesten met jullie delen.

Muziek van tegenwoordig... Tja. Er zit natuurlijk heel veel goeds tussen, maar de meeste muziek die op de radio gedraaid wordt vind ik niets. Muziek gemaakt met computers, auto-tune en een harde beat is niet voor mij weggelegd. Voor een feestje vind ik het prima, maar om er zelf naar te luisteren niet echt. Veel artiesten kan ik wel waarderen van deze tijd, zoals Mumford and Sons, John Mayer, Gregory Porter, Norah Jones en Corinne Bailey Rae. Toch vind ik oude muziek altijd 'iets hebben'. Vooral omdat ik een platenspeler op mijn kamer heb, geeft het me altijd een bepaald gevoel. 

Ik zal beginnen met de mensen op de toffe foto aan het begin van dit artikel. Vinden jullie dat ze er niet geweldig uitzien? Echt leuk om te bedenken dat mensen een tijdje geleden zo gekleed over straat gingen. Deze mensen vormen samen een band genaamd Fleetwood Mac, en misschien is dit ook wel mijn meest favoriete band van vroeger. Fleetwood Mac is actief sinds 1967: een hele tijd geleden dus. Mijn moeder vindt deze muziek ook erg leuk en is ermee opgegroeid, dus misschien heb ik het van haar. Het genre van Fleetwood Mac is Poprock/Bluesrock. Om heel eerlijk te zijn zegt me dit nog niet super veel, hoewel ik wel muziek als keuzevak op school heb gehad. Het zou kunnen dat je misschien het liedje Go Your Own Way van Fleetwood Mac kent, deze is het meest populair en wordt af en toe nog weleens op de radio gedraaid. Verder vind ik deze nummers van Fleetwood Mac ook geweldig: Dreams, Landslide, Rhiannon en Songbird.


Wat wel grappig is: mijn moeder kwam er vandaag achter dat Fleetwood Mac dit jaar in de Ziggodome gaat optreden, namelijk in mei. Ik zou super leuk vinden om ze een keer live te zien, maar ik geloof dat de goedkoopste kaartjes rond de €100,- zijn wat ik wel erg prijzig vind.

Dan nog een artiest waar ik zielsveel van hou! Ik neem aan dat jullie zijn naam wel kennen of ieder geval een liedje van hem, bijvoorbeeld Isn't She Lovely.  Natuurlijk heb ik het over Stevie Wonder. Zijn muziek is in één woord: wauw. Sinds 1961 maakt hij muziek en de genres waarin hij muziek maakt zijn R&B, Blues, Pop, Soul en Funk. Zelf heb ik zijn plaat Songs in the Key of Life, een van de meest bekende en succesvolle albums van Stevie Wonder. Zijn muziek vind ik zó bijzonder. De melodieën, ritmes, instrumenten en zanglijnen zijn echt geweldig leuk om naar te luisteren. Mijn favoriete nummer van hem is I Wish. Als je dit nummer luistert, snap je misschien wat ik bedoel. Wat Stevie Wonder ook bijzonder maakt, is dat hij zijn hele leven al blind is. Toch weet hij muziek te maken en instrumenten te bespelen, wat ik erg knap vind. Andere leuke en bekende nummers van hem zijn: Signed, Sealed, Delivered, I Just Called To Say I Love You, As, For You, Another Star, Knocks Me Off My Feet en Ordinary Pain. Maar luister op z'n minst I Wish, die is prachtig!



Als laatst wil ik het nog graag hebben over een van de beste jazz-vocalisten aller tijden: Ella Fitzgerald. Op dit moment luister ik eigenlijk niet zo vaak meer naar haar muziek, maar nog steeds vind ik haar geweldig. Vanaf 1934 begon Ella met muziek maken, en haar muziek bestond voornamelijk uit Jazz en Swing. Ze had een groot bereik van 4 octaven en ze kon geweldig 'scatten'. Dit is een manier van zingen met woorden zonder betekenis zoals 'da-ba-di-dooh'. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het klinkt erg leuk en het is volledig geïmproviseerd. Leuke en bekende nummers zijn: They Can't Take That Away From Me, It Don't Mean A Thing, All Of Me, Cheek To Cheek, The Nearness Of You en Dream A Little Dream Of Me. In All Of Me is het scatten heel duidelijk en leuk, dus als je je afvraagt wat het is zou ik die luisteren!



Kennen jullie deze artiesten? En luisteren jullie weleens naar oude muziek?

4 comments

 1. Super leuk! Ik houd af en toe wel van oude muziek xx

  ReplyDelete
 2. Mijn ouders waren vorig jaar naar een concert van Fleedwood Mac, scheen geweldig te zijn! Wel heftig, want volgens mij werd verteld dat een van de bandleden ernstig ziek is.
  Met Stevie Wonder heb ik dan weer weinig. Ik houd meer van Otis Redding, Ray Charles of Marvin Gay.

  Zelf ben ik twee keer naar een concert van Bob Dylan geweest. En verder zou ik Bruce Springsteen, Johnny Cash (ja dat kan helaas niet meer..) en Neil Young graag live willen zien!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wauw, wat leuk! Lijkt me geweldig om te zie, maar dat is wel heftig... Otis Redding en Ray Charles vind ik ook echt geweldig! En Bob Dylan is ook erg leuk :) Bruce Springsteen vind ik zelf dan weer wat minder. Ik zou wel graag naar een concert van Fleetwood Mac willen haha, maar ik vind het wel veel geld.

   Delete
 3. Ik ben gek op oude muziek ik weet echt niet waarom, mijn moeder die luistert sinds jarenlang al muziek voordat ze gaat douchen hahah

  ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD