Social Media

Is make-up oppervlakkig?


Vandaag wilde ik het graag hebben over het onderwerp waar veel blogs over geschreven worden, namelijk make-up. Persoonlijk vind ik make-up en beauty erg leuk en interessant, en daarom schrijf ik hier ook over. Toch heb ik soms het idee en gevoel dat er mensen zijn die het onzin vinden en het zelfs oppervlakkig vinden. Mij maakt het niet zoveel uit wat mensen hierover denken, maar is het ook echt zo dat make-up oppervlakkig is?

Op zich snap ik wel dat sommige mensen hier zo over denken. Make-up heeft nu eenmaal met het uiterlijk te maken. Ik denk dat make-up als oppervlakkig wordt gezien, omdat het een beeld kan geven van iemand die alleen maar bezig is met het uiterlijk. En nu geeft het natuurlijk niets dat make-up met het uiterlijk te maken heeft, maar over het algemeen wordt uiterlijk beschouwd als iets minder belangrijks, dan bijvoorbeeld het innerlijk. Nu ben ik het er mee eens dat het innerlijk telt en dat iemand er wel mooi uit kan zien maar als het ware 'lelijk' van binnen is. Maar: het uiterlijk is in een zekere zin ook belangrijk. Denk maar aan de eerste indruk die je van iemand krijgt of die je geeft. Mensen oordelen je bij een eerste ontmoeting op het uiterlijk, hiervan ben ik overtuigd. Ook al wil je dit niet, ik denk dat het automatisch gaat en dat je hier niets aan kunt veranderen.

Make-up zou misschien ook je natuurlijke 'look' kunnen bedekken. Dit is wel een beetje het geval. Meestal werk je de imperfecties weg en maak je de mooie kanten van je gezicht nog mooier. Toch vind ik niet dat dit je gezicht verpest of dat je beter geen make-up kan dragen. Want wat is er eigenlijk erg aan jezelf wat mooier maken als je je daar prettiger bij voelt? Het kan je zelfs een hele boost zelfvertrouwen geven en je daardoor lekkerder in je vel laten  voelen.

Natuurlijk is het hebben van make-up een beetje een overbodige luxe die je niet écht nodig hebt. En een beetje materialistisch is het wel, vooral als je een enorme stash hebt. Maar in mijn ogen is dat prima, want zoveel mensen sparen bepaalde spullen. Daar is niets mis mee, toch?

Hetzelfde geldt voor het make-uppen als hobby. Make-up en beauty wordt vaker als oppervlakkig gezien, maar in mijn ogen is het gewoon net als schrijven of schilderen een hobby. Veel mannen (en misschien ook vrouwen) kijken wekelijks voetbal, dus waarom zou je geen interesse mogen hebben in make-up en beauty? Ook voetbal is gewoon een hobby/sport, en geen basisbehoefte (misschien discutabel voor sommige mensen, haha). Ook het nieuws over sport is misschien leuk en interessant voor veel mensen, maar écht belangrijk nieuws is het nu ook weer niet als je het vergelijkt met verschrikkelijke rampen of juist enorm goed nieuws, zoals een geneesmiddel voor een ziekte.

Mijn conclusie is dat het wel logisch is dat dingen als make-up, beauty en winkelen als oppervlakkig worden gezien. Het is nu eenmaal niet zo belangrijk in het leven als gezondheid, liefde en familie.Toch vind ik dat make-up niet heel oppervlakkig is, omdat het eigenlijk gewoon een hobby is én make-up kan je soms ook zelfverzekerder laten voelen. Het kan ook een soort uiting zijn van je gevoel en stijl, en zelfs richting een soort kunst gaan (denk bijvoorbeeld aan theatrale looks door make-up artists). Sinds een paar jaar interesseer ik me in beauty en make-up, en daarom gebruik ik het ook. Voor mij is het een hobby en een soort uiting van creativiteit. Dus oppervlakkig? Nee, dat vind ik eigenlijk wel meevallen als je er beter over nadenkt.

Vinden jullie make-up soms oppervlakkig?

4 comments

 1. Wat goed dat je hierover schrijft. Ik vind make-up totaal niet oppervlakkig, I love it. Het is voor mij mijn passie, maar ik ga ook net zo lief zonder make-up de deur uit. En ik denk dat dat het belangrijkste is, zolang jij zonder de deur uit durft is het prima. Als je dit niet durft ben je waarschijnlijk heel onzeker wat vaak totaal niet nodig is! Heel goed artikel! Liefs! P.s. Ik kan geen naam/url optie invullen waardoor ik nu mijn oude wordpress site gebruik. Die optie kan je heel makkelijk toevoegen heb ik gehoord en dan loop je geen reacties mis! Mijn echte blog is: http://preventwhatifs.nl

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wat een lieve reactie, dankjewel! En ik zal kijken of ik er iets aan kan doen!

   Delete
 2. Ik vind make-up niet oppervlakkig maar het kan je als je als persoon wel oppervlakkig doen overkomen. Het is maar net hoe je je opmaakt en welk doel je hiermee hebt.

  Mooi onderwerp!

  ReplyDelete
 3. Het kan. oppervlakkig overkomen maar ik vind niet dat het zo is, maar het is gewoon zo in deze wereld dat er meer worden gekeken op bepaalde hobbys en dat is erg jammer want eigenlijk zouden we iedereen in zen waarden moeten laten maarja ;)
  Goed artikel!

  ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD