Social Media

Ik heb PCOS

Je kunt het natuurlijk al aan de titel zien, maar het artikel van vandaag gaat over een wat belangrijker en serieuzer onderwerp dan make-up, kleren of interieur. Vandaag wil ik namelijk graag wat schrijven over PCOS. Misschien heb je er al weleens van gehoord, maar misschien ook niet. Daarom wil ik er even wat aandacht aan besteden en vertellen wat het precies is.

Als je een beetje in het 'bloggerwereldje' zit, weet je vast wel dat Mascha van Beautygloss PCOS heeft. Hier heeft ze weleens een artikel over geschreven op haar blog, en hoe zij ermee omgaat. In dit artikel wil ik graag mijn 'ervaring' kwijt over wat PCOS is en wat het eventueel met je kan doen. Er zijn natuurlijk verschillende verhalen over, en daarom wil ik ook mijn verhaal even kwijt.

Op mijn veertiende liet ik me onderzoeken. Kort na mijn elfde verjaardag werd ik ongesteld, maar sinds mijn eerste menstruatie was het extreem onregelmatig. In het begin is dat niet zo gek, aangezien je lichaam nog heel erg aan het veranderen is. Op een gegeven moment vonden we het tijd om het toch maar eens na te laten kijken, aangezien ik maar ongeveer drie keer per jaar ongesteld werd.

Ik moet zeggen dat dit onderzoek wel onprettig was. Op je veertiende ben je nog volop in de groei en zit je nog niet helemaal lekker in je vel. Onderzocht worden was daarom niet fijn, maar hier zal ik verder niet zo op ingaan. Na wat bezoekjes bij de huisarts en het ziekenhuis kwam er PCOS uit. Ik had hier echt nog nooit van gehoord, en toen het op dat moment uitgelegd werd snapte ik er nog niet zoveel van.

Dus wat is PCOS? Natuurlijk ben ik absoluut geen expert op dit gebied, ook al heb ik het zelf, en haal ik mijn informatie nu ook grotendeels van het internet af. De gesprekken die ik toen heb gehad kan ik me namelijk niet erg goed meer herinneren. PCOS is een afkorting van het polycysteus-ovariumsyndroom. Dit betekent dat je lichaam teveel mannelijke hormonen aanmaakt in de eierstokken. Mannelijke hormonen maken we allemaal aan, maar iemand met PCOS heeft dus teveel mannelijke hormonen in zich. Hierdoor is de ongesteldheid erg onregelmatig of blijft deze uit. Dit was bij mij dus ook het geval. Symptomen van PCOS zijn: het uitblijven van de menstruatie of een onregelmatig cyclus, acne, overbeharing en vaak overgewicht.

Nu was het bij mij zo dat ik geen van die symptomen had. Ik had wel puistjes, maar op die leeftijd heeft iedereen daar wel last van. Ook heb ik wel wat donkerder haar, maar overbeharing kun je het niet noemen en dit komt waarschijnlijk ook doordat ik deels Indisch ben. Overgewicht heb ik nooit gehad. Eigenlijk heb ik wel veel geluk dat ik van deze symptomen heb, want het is allemaal extreem vervelend.

In het ziekenhuis werd mij verteld dat ik óf aan een kuur moest drie keer per jaar óf aan de pil (anticonceptie). In het begin koos ik voor de pil, hierna ben ik een keer overgestapt naar zo'n kuur, en daarna weer naar de pil. Van de dokters begreep ik dat ik in ieder geval drie keer per jaar ongesteld moest worden, omdat hierdoor het baarmoederslijmvlies als het ware 'wegspoelt'. Als dit niet gebeurt, heb je een verhoogde kans op baarmoederkanker. Door de pil kan acne ook verminderen, als je hier last van hebt.

Toen ik voor het eerst hoorde dat ik PCOS heb, schrok ik best wel. PCOS zorgt er namelijk voor dat je minder vruchtbaar bent, en dat het lastiger is om kinderen te krijgen. Ik kan mijn toekomst eerlijk gezegd niet voorstellen zonder kinderen, dus schrikken was het wel. Verhoogde kansen op kanker en diabetes (als je overgewicht hebt) helpen dan ook niet echt mee. Ik heb het gelukkig heel erg kunnen relativeren, en ik heb ook positievere verhalen gehoord dan nare miskramen of het niet zwanger kunnen worden. Een kennis vertelde me namelijk dat twee van haar vriendinnen zonder veel problemen zwanger zijn geworden, waarbij alles prima verliep. Ik denk er nu nog totaal niet over na om kinderen te nemen, ik ben zelf nog maar 19 en studeer volop. Maar toch is het wel belangrijk voor je toekomst.

PCOS heeft verder niet veel impact op mijn leven gehad. Ik heb geen last van de symptomen, en met de pil word ik elke maand gewoon ongesteld. Omdat ik niet natuurlijk ongesteld word, voelt het toch wel anders dan hoe het zou moeten zijn. En ook als ik zwanger wil worden, ga ik er vanuit dat dit niet vanzelf zal gaan en dat het misschien moeite gaat kosten. Het belangrijkste is dat dit (hopelijk) zal gaan lukken, en dat PCOS verder geen invloed heeft op mijn leven behalve mijn menstruatie.

Op internet lees ik erg vaak dat je met gezond eten en afvallen je toestand met PCOS kunt verbeteren, of het misschien wel kan 'genezen'. In hoeverre dit echt kan weet ik niet, en ik heb geen idee of dit alleen geldt voor vrouwen met overgewicht. Op dit moment heb ik niet de motivatie om mijn eetpatroon drastisch te gaan veranderen, en ik weet dus ook niet of dit enige invloed zal hebben. Als een van jullie hier iets meer vanaf weet, aarzel dan niet om het me te vertellen! Ik ben er namelijk erg benieuwd naar.

Ondanks alle enge verhalen over PCOS, kan ik er nu prima mee leven zonder dat het veel invloed heeft. Dit komt waarschijnlijk ook doordat ik verder nergens last van heb qua symptomen, behalve geen natuurlijke menstruatie. Met dit artikel wil ik overigens niets specifieks zeggen, ik vond het gewoon interessant om er iets over te schrijven. Ook hoop ik dat sommigen van jullie het interessant vinden en er misschien iets aan hebben, en misschien biedt het wel wat steun of inzicht. 

Veel liefs!

Post a Comment

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD