Social Media

Feminisme: waarom een taboe?

Bron: Pinterest

Vandaag wil ik het eens hebben over een wat serieuzer onderwerp dan kleding, make-up, haar of lifestyle prullaria. Allemaal erg leuk natuurlijk, maar tijdens het studeren kom ik zulke interessante dingen tegen waar ik over na begin te denken, wat me raakt, en waar ik soms zelfs boos over kan worden. Vandaag wil ik het hebben over het feminisme.


Zoals je misschien al vaker tegen bent gekomen, is feminisme best wel een taboe. Vaak worden vrouwen die het feminisme aanhangen geassocieerd met onaantrekkelijk, 'bitchy' en bijvoorbeeld met dingen als het niet-scheren van hun oksels en benen. Dit is volkomen belachelijk naar mijn mening, aangezien feministen niet zo zijn, of niet hoeven te zijn. Ook heb ik het idee dat veel mensen denken dat feministen ervoor willen zorgen dat vrouwen aan de macht komen, alle top-banen inpikken van mannen en uiteindelijk superieur willen zijn. Maar niets is minder waar.

Als je de definitie van 'feminisme' opzoekt, kom je dat soort dingen helemaal niet tegen. Voor degenen die niet weten waar 'feminisme' voor staat: "het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen" - Van Dale. Het feminisme gaat om niets meer dan het opkomen voor de vrouwenrechten, zodat ze uiteindelijk gelijk komen te staan aan mannen. Want nee, vrouwen zijn nog lang niet gelijk aan mannen.

Nu heb ik geen enorme kennis van het feminisme, en de ongelijkheid van mannen en vrouwen, maar toch heb ik wat kennis opgebouwd door het lezen van verschillende (wetenschappelijke) artikelen. Zo kwam ik net tegen dat vrouwen nog steeds ongelijk staan aan mannen in de filmindustrie. Onderzoek heeft bewezen dat in 1999, 25 tot 36 procent van de personages in films uit vrouwen bestond. En die andere 64 tot 75 procent? Dat zijn allemaal mannen. Natuurlijk gaat dit om 1999, en dat is best een tijd geleden. Maar dit is nog steeds het geval, ook al is het misschien verminderd. 

Vrouwen zijn niet alleen in de film minder aanwezig, maar ook achter de schermen is dit het geval. In 1996 waren 80 procent van alle script schrijvers mannen. 80! Daarnaast worden vrouwen in films ook vaak objectiveert. Dit gebeurt vaak op een seksuele manier. Objectivering is het onmenselijk maken van iemand en diegene als een object beschouwen. De benen, billen en borsten van de vrouw komen dan met name in beeld, zonder dat de persoonlijkheid van de vrouw er iets toe doet. Voorbeelden nodig? Denk maar aan Die Another Day, de James Bond film, en de 'Bond girl' die in slow motion uit de zee komt lopen.

En ongelijkheid is natuurlijk niet alleen op het gebied van film. In de zakenwereld zijn de meeste top-banen ook nog steeds bezet door mannen. Vrouwen kunnen wel een hoge positie bereiken, maar ze komen bij een punt waar ze niet voorbij kunnen, het zogenaamde glazen plafond. In landen buiten Europa en de VS is het overigens nog erger, en is de ongelijkheid nog veel duidelijker te zien. Nu weet ik hier het fijne niet van, maar ik heb weleens gehoord dat in sommige landen, vrouwen niet eens auto mogen rijden. Hoe afhankelijk ben je dan wel niet van de mannen om je heen?

Feminisme gaat dus helemaal niet om het superieur zijn, maar gewoon het feit dat er gelijkheid komt tussen vrouwen en mannen. Dus waarom zou je geen feminist willen zijn? Ik heb daar namelijk geen redenen voor.

Zo, nu heb ik weer even mijn irritaties en gedachten geuit. Ik moet namelijk een stuk schrijven over Hollywood films en de ongelijkheid van vrouwen, maar ook minderheden zoals zwarte mensen in Amerika. Super interessant, maar af en toe verbaas ik me over de dingen die ik lees. Vandaar dat het even op 'papier' moest.

Hoe denken jullie over het feminisme?

Als je hier geïnteresseerd in bent, dan raad ik je aan om eens de speech van Emma Watson te bekijken op Youtube. Heel inspirerend!

3 comments

  1. Je hebt helemaal gelijk! Ik vind namelijk ook dat vrouwen net zo gelijk zijn als mannen, en dat is idd tegenwoordig nog niet zo. Wat ik idd ook belachelijk vind is dat als ik begin over feminisme dat mensen dan gaan denken dat feministen hun oksels niet meer scheren, echt LOL hoe komen ze er uberhaupt bij haha.

    ReplyDelete
  2. Ik ben zeker pro-feminisme. Ik heb altijd het idee dat mensen me minder serieus nemen omdat ik met 'vrouwelijke dingen' zoals fashion en uiterlijk bezig ben, naast dat ik studeer. Alsof dat iets aan mijn capaciteiten verandert, maar goed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, dat slaat nergens op. Een hobby heeft vrijwel niets met intelligentie te maken lijkt me.

      Delete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD