Social Media

Mijn studie: University College Maastricht


Zoals jullie misschien al weten door andere artikelen op mijn blog, ben ik in september 2015 begonnen aan mijn vervolgopleiding. Ik studeer nu aan University College in Maastricht (UCM). Vaak als ik aan mensen vertel wat ik studeer, weten ze niet wat dit betekent en krijg ik al snel vragen als: "wat is dat precies?", "wat studeer je dan?" en "wat kun je er later mee worden?". Dit begrijp ik ook goed, wat de studie is een beetje onduidelijk als je nog niet precies weet wat het inhoudt. Vandaar dat ik er graag een artikel over wil schrijven, om het uit te leggen, maar ook om mijn ervaring met jullie te delen. Misschien zijn er onder jullie nog mensen die een vervolgopleiding moeten kiezen, en heb je hier zelf ook iets aan!

University College is eigenlijk een 'Liberal Arts en Sciences program'. "Hè, wat?" zul je misschien dan wel denken. Zo'n soort studie houdt in dat het heel breed is, en dat de studenten heel vrij zijn in het kiezen van hun curriculum. De mensen die deze studie hebben bedacht, wilden graag dat hun studenten breed werden opgeleid, met kennis van verschillende disciplines. Dit zou ervoor zorgen dat ze met verschillende perspectieven naar een bepaald fenomeen zouden kunnen kijken, om zo een tunnelvisie te voorkomen. Waarschijnlijk klinkt dit nog een beetje vaag, of niet?

University College is een universitaire studie, en als ik het goed heb zijn de meeste University Colleges Engelstalig. Je kunt ook voor Liberal Arts and Sciences kiezen in het Nederlands, en ik geloof ook op hbo niveau. Hier heb ik verder totaal geen verstand van, dus helaas kan ik jullie hier niets over vertellen.

Maar wat is University College dan precies? Mijn ervaring is gebaseerd op UCM in Maastricht, dus dit is wel iets om in je achterhoofd te houden. UCM is een hele brede studie, en je mag zelf je curriculum samenstellen. Hier zitten wel regeltjes aan, maar je bent alsnog heel vrij in je keuze, en je mag de vakken die je leuk lijken gewoon proberen. Het is dus lastig om te antwoorden als mensen vragen wat je hiermee kunt worden, aangezien de meeste studenten hun curriculum niet compleet hebben uitgestippeld. Er zijn vier basisvakken die je moet volgen, namelijk: Contemporary World History, Modeling Nature, Political Philosophy en Philosophy of Science. Deze vakken zijn verplicht, maar de rest van de vakken mag je zelf kiezen. Er zijn drie disciplines waar je vak in kan vallen: Sciences, Social Sciences en Humanities. Je kunt bètavakken (sciences) kiezen, zoals wiskunde, biologie, scheikunde, en nog ongeveer 20/30 vakken op datzelfde gebied (gok ik). Als dit je niet zo ligt, wat in mijn geval zo is, kun je bijvoorbeeld ook sociale wetenschapvakken (social sciences) kiezen, bijvoorbeeld: psychologie, sociale psychologie, rechten, vakken gericht op seksisme/feminisme, sociologie, etcetera. Daarnaast heb je nog de mensenwetenschappen (humanities), op het gebied van cultuur en kunst. In totaal zijn er wel 100 vakken waar je uit kunt kiezen. Genoeg keus dus. 

Zelf heb ik tot nu toe de vakken Contemporary World History, Introduction to Art, Social Psychology en Cultural Diversity in a Global Perspective gedaan (een hele mond vol!). Binnenkort krijg ik de vakken Shakespeare on Screen, Cultural Studies I, Film Art en Political Philosophy. Ik weet nog niet precies wat ik uiteindelijk wil studeren, maar ik zit op dit moment te denken aan gender studies en seksisme, feminisme, racisme en discriminatie. Dat soort vakken lijken me super interessant, en ik kan ook om eerlijk te zijn echt niet wachten om zoiets te gaan proberen. 

Ik moet zeggen dat UCM wel een hele drukke en best zware studie is. In het begin is het mega overweldigend, en omdat je ook bij tweede- en derdejaarsstudenten in werkgroepen zit, kunnen je medestudenten soms een beetje intimiderend zijn. Daarnaast moest ik in de eerste periode wel 400 pagina's per week lezen, wat ik écht niet redde. Hierdoor raakte ik heel erg in de stress, en werd ik zelfs in mijn eerste tentamenweek ziek. Ik kreeg enorme hoofdpijn, werd misselijk en kon niet normaal meer eten. Allemaal door de stress.

Gelukkig heb ik alle vakken gewoon gehaald, wat me wel zekerder maakte. Soms zit ik nog in de werkgroepen en snap ik niet waar iedereen over praat, maar de tentamens vind ik goed te doen. Daarnaast ligt het heel erg aan het vak hoe hoog de werkdruk is. Als je een beetje slim kiest, hoeft het niet mega stressvol te zijn. Toch is het nog steeds een drukke studie, en kijk ik ook een beetje op naar de volgende periode. Gewoon omdat de werkdruk hoog ligt. Papers schrijven van 1500 woorden tot papers van 5000 woorden, een paar honderd pagina's per week lezen én nog tijd overhouden voor leuke dingen. 

Ondanks dat het een drukke opleiding is, ben ik heel blij dat ik ben aangenomen en dat ik hier aan het studeren ben. In het begin wist ik niet of ik het wel aankon, maar ik heb alle vakken tot nu toe gehaald, en ook gewoon met zevens en achten. Niet enorm hoog, maar extreem hoge cijfers vind ik ook niet belangrijk. Ik kan deze studie aanraden aan mensen die verschillende dingen interessant vinden, maar nog niet precies weten waar ze de focus op willen leggen of geen complete studie over één onderwerp willen hebben. Daarvoor vind ik University College echt perfect, en om eerlijk te zijn vind ik het misschien nog wel een beter systeem dan andere studies. Hier word je breed opgeleid, waardoor je een bepaald onderwerp met zoveel verschillende perspectieven kunt benaderen. Dit voorkomt natuurlijk ook vooroordelen en tunnelvisies, wat naar mijn mening alleen maar een verbetering is.

Hopelijk hebben jullie nu een beter beeld van University College. Mocht je er in geïnteresseerd zijn en er vragen over hebben, laat het dan vooral weten in de reacties. Ik vind het alleen maar leuk om vragen te beantwoorden!

Bron foto: Google.

Post a Comment

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD