Social Media

Een helix piercing: het helingsproces


Bijna anderhalf jaar geleden heb ik mijn helix piercing laten zetten: een ringetje (in mijn geval) bovenin de rand van mijn oor. Net na het zetten schreef ik een artikel over mijn ervaring van het zetten, iets wat je in dit artikel terug kan lezen. Tot mijn verbazing is dit het meest bekeken artikel van mijn hele blog! Daarom wilde ik graag nog een artikel over mijn piercing schrijven, maar dan over het helingsproces.

In het artikel over het zetten, schreef ik dat ik al erg lang een helix piercing wilde en uiteindelijk besloot 'm te laten zetten. Ik vertelde in dit artikel over mijn ervaring en de tattooshop. Het zetten van de piercing vond ik best meevallen, maar omdat ik meteen voor een ringetje had gekozen was het erin doen van de piercing erg vervelend. Ook schreef ik dat ik na het afrekenen flauw was gevallen, vermoedelijk door de spanning en het feit dat het piercen erop zat. Ik had nog nooit een piercing laten zetten, en vond het gewoon erg spannend. Omdat ik alleen was, zorgde dit waarschijnlijk voor extra veel spanning. Het flauwvallen vond ik erger dan het piercen, omdat ik me de hele dag niet helemaal lekker heb gevoeld. Gelukkig waren de medewerkers van de tattooshop (l'Extrémiste in Arnhem) super aardig en behulpzaam, en ik zou hier zeker teruggaan als ik nog een piercing zou willen.

Maar zoals jullie misschien al weten, ben je niet klaar naar het zetten van een piercing. Het helingsproces duurt namelijk erg lang, en bij een helix is dit 3 tot 9 maanden. Vanaf het moment dat mijn piercing gezet was, moest ik 'm elke dag wassen met Unicura zeep voor 6 weken. Ik weet het niet precies meer, maar na ongeveer 3 weken ging het bij mij toch mis. Mijn oor begon pijn te doen en te kloppen, mijn lymfeklier zette op en werd dit (een klier achter je oor) en ik kreeg barstende hoofdpijn. Je raadt het al: mijn oor was ontstoken. Al vrij snel ben ik naar de huisarts gegaan, want let's be honest: dit deed écht veel pijn, veel en veel meer pijn dan het piercen zelf. Op het moment dat mijn huisarts mijn oor omklapte om de achterkant en de lymfeklier te bekijken, kon ik wel in elkaar zakken. Nu weet ik niet of ik een hoge of lage pijngrens heb, maar geloof me: het deed pijn.

De eerste reactie van mijn huisarts was dat de piercing eruit moest, omdat mijn oor zo geïrriteerd was. Hij dacht in eerste instantie dat mijn oor niet zou helen als de piercing erin bleef. Gelukkig bood hij, nadat ik zei dat ik de piercing er eigenlijk niet uit wilde halen, een antibioticum kuur en een flinke dosis ibuprofen aan. Braaf heb ik dit een week geslikt, en na die week zakte de pijn eindelijk. Tijdens deze week heb ik mijn oor minder vaak met zeep gewassen, want ik durfde mijn oor bijna niet aan te raken. De weken hierna heb ik wel mijn oor weer gewassen, maar ik geloof wel iets langer dan 6 weken voor de zekerheid.

Helaas was het na die 6 weken (of twee maanden) nog niet klaar. Na een maand of 3 kon ik geloof ik weer een beetje op mijn oor liggen tijdens het slapen, maar fijn lag het niet. Dit duurder nog wat langer. Dit klinkt verschrikkelijk, maar op zich valt het mee. Ik was allang blij dat de erge pijn over was.

In november 2015 (8 maanden na het zetten van mijn piercing) heb ik de helix voor het eerst gewisseld. Officieel mag dit dus na drie maanden volgens l'Extrémiste, maar voor mij voelde dit nog niet safe. Het wisselen was nogal een gedoe omdat ik niet wist hoe een piercing ringetje werkte, maar dit is wel gelukt. Wel brandde mijn oor een beetje na het wisselen, en werd deze ook rood. En ik moet zeggen dat dit nog steeds het geval is. Als ik met ongewassen handen mijn piercing aan heb geraakt, is het weer gevoelig. Op dit moment is dit ook het geval, en is het ook gevoelig wanneer ik op mijn linkeroor ga liggen. Het kán wel, maar heel fijn ligt het niet. Belachelijk eigenlijk dat het af en toe nog steeds gevoelig is, want het is nu 19/20 maanden geleden dat mijn helix gezet is.

Hopelijk vonden jullie dit artikel interessant om te lezen, en helpt het in jullie keuze om een piercing te laten zetten. Natuurlijk wil ik jullie helemaal niet bang maken, hoewel ik besef dat dit misschien een beetje als een horrorverhaal klinkt. Wel wil ik erbij zeggen dat ik ontzettend blij ben met mijn helix piercing, en dat ik me niet mezelf voel zonder. Of ik 'm opnieuw had laten zetten? Hmm... Misschien wel, misschien niet. Waarschijnlijk wel, ook al heeft het letterlijk pijn en moeite gekost. En er zijn ook veel mensen waarbij alles gewoon goed verloopt, maar dit was bij mij helaas gewoon wat minder.

Hebben jullie een piercing? Of willen jullie er een laten zetten?

3 comments

  1. Ik heb ook zo'n drama gehad met mijn helix! Een hele pit in mijn oor. Uiteindelijk heb ik hem er maar uit gehaald, maar wat mis ik hem!

    ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD