Social Media

Personal | De Studie Tag


De scholen/universiteiten zijn weer begonnen: het schoolleven/studentenleven is weer van start gegaan. Helaas zijn de tijden van hele dagen relaxen, slapen en opstaan wanneer je wil en lekker op vakantie gaan voorbij. Maar persoonlijk vind ik het ook weer fijn om te beginnen met studeren; ik vind mijn studie leuk en wat meer ritme in het dagelijks leven is ook wel prettig. Vandaar dat ik vandaag de studie tag ga doen!

1. Welke opleiding volg je (of heb je gevolgd)? Waar?
Als jullie mijn artikelen over mijn opleiding hebben gelezen, weet je natuurlijk al wat ik studeer. Ik volg namelijk een Liberal Arts and Science program op University College in Maastricht. De afkorting daarvan is UCM. Ik ben net naar het tweede jaar gegaan.

2. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Tijdens de middelbare school wist ik echt nog niet waar mijn interesse naar uitging. Ik vond meerdere dingen interessant, en daarom had ik werkelijk geen idee. Totdat een vriendin van mij zei dat UCM misschien ook wel iets voor mij was. Ik ben heel blij met mijn keuze, omdat ik nu verschillende vakgebieden kan combineren en niet één ding hoef te kiezen. Ik stel mijn eigen vakkenpakket samen, wat heel fijn is.

3. Hoe zit de opleiding in elkaar? (Denk aan: het aantal semesters, specialisaties, stage- en minorperioden, etc.)
Nu zit mijn studie heel anders in elkaar dan andere studies. Je kiest zelf je vakken, en daarom mag je zelf weten waarin je wil specialiseren. Er zijn twee semesters per jaar: the fall sementer en the spring semester. Mijn studie is in het Engels, dus vandaar dat dit zo heet. Je kunt ook geen stage lopen bij onze studie, omdat het eigenlijk zo breed is (je kunt het misschien wel zelf regelen mocht je dat willen). Wel heb je de mogelijkheid om een half jaar een semester abroad te gaan. Dit ben ik zelf ook van plan, maar pas in het eerste semester van mijn derde jaar.

4. Welk vak is het leukst? En waarom?
Ik kies dus elk vak zelf, hoewel er 4 vakken zijn die je wel verplicht moet volgen. De meeste vakken die ik kies vind ik dan ook heel interessant. Zo vond ik bijvoorbeeld Film Art en Cultural Diversity in a Globalizing World leuke vakken om te volgen. Nu heb ik een vak genaamd The Making of Crucial Differences, en dit vak lijkt me ook erg leuk.

5. Aan welk vak heb je een hekel? Waarom?
Er zijn een paar vakken die verplicht zijn, waaronder Political Philosophy. Ik hou totaal niet van filosofie, en ik snapte maar weinig van dit vak. Daarnaast moet ik ook nog een keer Philosophy of Science volgen: filosofie en wetenschap (bèta) ineen. Dit wordt nog wat...

6. Hoe ziet je huiswerk eruit? Hoe lang ben je daarmee bezig?
Voor elke tutorial (werkgroep) moet ik me voorbereid hebben, en meestal bestaat dit uit wetenschappelijke/academische artikelen lezen. Dit is meestal rond de 60 pagina's (maar soms ook 100), waarbij je de learning goals (hoofdvragen) die je tijdens de les samen maakt moet beantwoorden. Hier ben ik gemiddeld zo'n 4 uur mee bezig denk ik, maar het ligt eraan hoe 'goed' ik alles wil doen haha. 

7. Welke beroepen kun je gaan beoefenen als je deze studie hebt afgerond?
Omdat je je eigen vakken kiest, ligt het helemaal aan jezelf wat je kunt worden. Kies je alleen maar psychologievakken, dan kun je hierna een master in psychologie gaan doen. Kies je alleen maar cultuurvakken, dan kun je masters in cultuurwetenschappen (of iets dergelijks) doen. Je wordt dan bijvoorbeeld psycholoog of cultuurwetenschapper, maar de precieze beroepen zijn eigenlijk maar moeilijk op te noemen. 

8. Hoe is de sfeer op school?
Ik vind UCM een hele leuke en relaxte 'school' (universiteit). Iedereen is vriendelijk en open naar elkaar toe, wat heel prettig is. Er zijn heel veel internationale studenten, wat het wel meer bijzonder maakt dan een gewone universiteit waar alleen maar Nederlanders rondlopen. Wel moet ik toegeven dat er af en toe wel apartere types rondlopen. Het stereotype is dan ook vegan, hippie en iemand die de wereld wil verbeteren. Sommige studenten lopen op sokken of blote voeten door de gangen, wat van mij dan weer niet echt hoeft. 

9. Als je nu opnieuw een opleiding zou moeten kiezen, wat zou je dan kiezen?
Dezelfde opleiding! Ik ben heel blij met mijn keuze, hoewel ik ook wel het conservatorium of de kunstacademie overwogen heb. Muziek maken, zingen en fotograferen heb ik ook altijd al leuk gevonden, maar om eerlijk te zijn vond ik dat ik nog niet uitgeleerd was en dat ik meer over de wereld te weten moest komen.

10. Hoe ziet jouw leven er (hopelijk) uit na je studie?
Ik heb echt geen idee! Ik weet nog nauwelijks waar ik me op wil focussen, dus dan wordt het al lastig. Waarschijnlijk wil ik me óf op kunst focussen, óf op gender studies. Hier wil ik dan ook een master in volgen, en dan zie ik wel weer. Ook wil ik stiekem kijken hoeveel ik uit mijn blog kan halen, omdat ik bloggen ook erg leuk vind. En iets met muziek of fotografie lijkt me ook geweldig. Dus wie weet!

Hopelijk vonden jullie het leuk om deze tag over mijn studie te lezen. Mocht je nog vragen hebben, omdat je bijvoorbeeld zelf op zoek bent naar een leuke studie, stel ze dan gerust!

Welke opleiding volgen jullie?

7 comments

 1. Wat een toffe tag, ik ben zelf net begonnen met de Bachelor Biologie aan de Rijks universiteit Groningen.

  ReplyDelete
 2. Haha wat een interessante school zit je op, echt gaaf. Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond. De types die daar rondlopen (natuurlijk niet allemaal) kan ik me wel een beetje voorstellen, grappig maar hoeft van mij ook niet.
  www.melikeseckin.com

  ReplyDelete
 3. Een heel leuke tag! Ik heb nog nooit van jouw richting gehoord (dit komt misschien omdat ik van België kom) maar klinkt super interessant allemaal!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Er zijn ook wel Belgische studenten hier die deze opleiding doen :)

   Delete
 4. Heel interessant om te lezen, ik wist niet dat er zo'n soort opleidingen/studies waren in België/Nederland! En ja ik heb zelfs nu nadat ik afgestudeerd ben nog zo veel verschillenden ideeën en dromen, dus ik weet het ook nog niet allemaal zo goed!

  ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD