Social Media

Studeren | Heb ik de juiste keus gemaakt?


In september 2015 begon ik aan een universitaire studie in Maastricht, genaamd University College. Jaren heb ik verschillende universiteiten en hogescholen bezocht, en heb ik me geörienteerd op studies die me interessant leken. Uiteindelijk begon ik op UCM, een Engelstalige bachelor waarbij je je eigen vakkenpakket mag samenstellen. Hoewel ik mijn studie ontzettend leuk vind en er voldoening uithaal, vraag ik me weleens af of ik de juiste keuze gemaakt heb.

Op de middelbare school heb ik VWO tweetalig gedaan, helaas wel een jaartje langer dan verwacht. Op dat moment was dat extreem vervelend, maar omdat ik toch nog niet wist wat ik wilde studeren kwam het ook wel weer goed uit; een geluk bij een ongeluk dus. Toen ik voor de tweede keer de zesde klas deed, had ik zeeën van tijd. Hierdoor ben ik rijlessen gaan volgen, en heb ik de keus gemaakt om met mijn blog te starten. 

Als je VWO gedaan hebt, is de logische volgende stap de universiteit. Natuurlijk hoeft dit helemaal niet zo te zijn, maar op een of andere manier voelde dit wel zo. Niemand heeft me ertoe gedwongen, en ik moet bekennen dat ik zelf ook graag naar de universiteit wilde omdat ik het idee had dat ik nog zó weinig over de wereld en de maatschappij wist. Misschien wilde ik mezelf ook wel pushen, en kijken of ik de universiteit aan zou kunnen. Gelukkig is dit het geval: al anderhalf jaar studeer ik aan de universiteit van Maastricht, en ik ben erg blij dat ik voor deze studie heb gekozen. Het heeft me oprecht een andere kijk op de wereld gegeven, en ik geniet van het leren over dingen die ik ook daadwerkelijk wil weten. Op het moment volg ik voornamelijk cultural studies vakken, met een focus op gender studies (wat over seksualiteit, racisme, discriminatie, feminisme, transgenders, interseksualiteit, etc. etc. gaat). Persoonlijk vind ik dit super interessant, en vind ik het fijn mijn kennis hierover te verrijken. 

Maar... Er is ook een deel in me dat de creativiteit mist. Al vanaf jongs af aan houd ik ervan om muziek te maken; zingen, piano spelen, gitaar spelen, en ik heb zelfs een ukulele en een banjo. Muziek is mijn allereerste liefde en zonder zou ik niet kunnen leven. Ik heb erover nagedacht om naar het conservatorium te gaan, maar nooit auditie durven doen. Veel vrienden van de middelbare school zitten nu wel op het conservatorium, wat me weleens jaloers maakt. Zoveel met muziek bezig zijn is voor mij echt het leukste dat ik me kan wensen. Ik maak nog muziek, maar muziek maken met andere mensen is zo bijzonder en dat mis ik wel.

Ook heb ik overwogen om naar de kunstacademie te gaan. Toen ik een jaar of 8 was kreeg ik van mijn oom mijn eerste camera, en sindsdien ben ik ook weg van fotografie. Uren kon ik me vermaken met een camera, en fotografeerde ik al mijn knuffels en frutsels in mijn kamer. Mijn liefde voor fotografie groeide toen ik mijn spiegelreflex camera kocht, wat alweer vijf jaar geleden is. Ik nam 'm daadwerkelijk overal mee naartoe, en nog steeds heb ik 'm het liefst bij me als ik op vakantie ga, een dagtripje maak of ga wandelen met de hond. Niet alleen van fotograferen kan ik genieten, maar tekenen en schildren is ook iets wat ik eigenlijk graag doe. Hier neem ik alleen nooit de tijd voor, en schilderen heb ik de afgelopen twee jaar niet meer gedaan. Ook tekenen is iets waar ik het liefst echt voor wil gaan zitten, en hoewel ik er best de tijd voor heb komt het niet vaak meer in me op.

Ik ben blij dat ik door mijn blog een klein deel van mijn creativiteit kwijt kan, maar soms heb ik het idee dat dit niet genoeg is. Ik zou zó graag veel meer bezig willen zijn met muziek, en mijn interesse voor camera's is zo groot dat ik er het liefst alles over zou willen weten. Maar begrijp me niet verkeerd, mijn studie is ontzettend leuk en ik leer er enorm veel van. Ergens ben ik heel blij dat ik niet aan de kunstacademie of het conservatorium studeer, want ik wil me niet beperken tot één vakgebied, en zoals ik al noemde, wilde ik meer weten over de wereld en de maatschappij. Ik volg allerlei soorten vakken: van psychologie, tot kunst, film, cultural studies, gender studies, geschiedenis, vakken over duurzaamheid en zelfs een beetje filosofie en science. Erg breed dus, maar zo leerzaam en belangrijk. Ook is mijn studie ontzettend internationaal, en daardoor kom je in contact met veel verschillende perspectieven en andere culturen. Maar in de toekomst hoop ik weer al mijn creativiteit kwijt te kunnen.

4 comments

 1. Oh, dat met de kunstacademie zou ik ook zo graag willen! Ik mis in mijn studie ook echt die creativiteit en wellicht dat ik na de pabo toch nog doorga naar de kunstacademie!

  ReplyDelete
 2. Heel lastig altijd studie keuzes, ik herken het heel erg! Ik doe op dit moment SPH en zou graag ook ooit iets willen doen met creativiteit en fotografie, ik merk dat mijn blog dit gevoel opvult. Maar ik wil zometeen naast mijn baan (hopelijk) cursussen gaan volgen! :)

  Liefs,
  Evelien

  ReplyDelete
 3. Goed geschreven artikel! Ik snap dat je je twijfels hebt en dat je de creativiteit mist. Maar hey, je bent nog jong! Je kan nog alle kanten op :)

  ReplyDelete
 4. Een studiekeuze maken is zo moeilijk... Goed dat je je studie zo interessant vind en dat je toch een deel van je creativiteit kwijt kan in je blog. Misschien dat je na je afstuderen weer ten volle creatief bezig kan zijn. Je hebt dan in ieder geval een goede 'kennisportefeuille' op zak. :-)

  ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD