Social Media

Wat studeer ik nu eigenlijk?


Wellicht hebben jullie al weleens een artikel gelezen op mijn blog over mijn studie. Ik studeer namelijk op University College in Maastricht, wat een liberal arts and science program is. Dit houdt in dat het een hele brede Engelstalige bachelor is op de universiteit, en dat je je eigen vakkenpakket mag samenstellen. Natuurlijk moet je wel strategisch kiezen om hierna ook een aansluitende master te doen, en het is zeker geen 'lang leven de lol'. Maar waar focus ik me nu eigenlijk op? Vandaag vertel ik het jullie!

Ik heb het al weleens verteld, maar op dit moment focus ik met name op gender studies. "Gender studies... Wat is dat?" Die vraag krijg ik regelmatig naar me toegeworpen. Hoewel ik het enigszins wel begrijp, vind ik het ook wel erg jammer. Persoonlijk vind ik gender studies iets belangrijks waar iedereen wel iets over zou moeten weten, vooral omdat het ontzettend belangrijk is voor onze samenleving en de interactie tussen mensen.

Gender studies omvat verschillende gebieden die naar mijn mening allemaal erg interessant zijn. In de vakken die ik kies, hebben we het over identiteit, discriminatie en racisme maar ook over seksualiteit, feminisme en bijvoorbeeld over intersex mensen. We bespreken bijvoorbeeld over hoe we mannelijkheid en vrouwelijkheid kunnen definiëren, en waarom we onszelf identificeren met een 'gender' - of waarom sommigen dit juist willen vermijden. Niet alleen de relatie tussen man en vrouw wordt besproken wat sommigen misschien denken, maar ook 'ondergestelde mannelijkheden' zoals homoseksuelen komen aan bod.

Gender studies vind ik persoonlijk niet zweverig, want veel erkennen wel dat mensen biologisch gezien man, vrouw of intersex (hoewel anderen een andere term prefereren) zijn - hoewel dit niet voor iedereen geldt. Maar hoe je je voelt hoeft niet per se iets te maken te hebben met je biologische sekse. Een belangrijk persoon in de ontwikkeling van gender studies is Simone de Beauvoir, waar jullie wellicht weleens iets over gehoord hebben. Zij heeft namelijk het boek 'Le Deuxième Sexe' geschreven, waarin ze pleit dat het vrouw-zijn door de samenleving is geconstrueerd. Zij zegt dan ook dat vrouwen geen vrouw zijn, maar dat ze het zijn geworden. En ergens zie ik hier zeker waarheid in. Kijk bijvoorbeeld naar jongens- en meisjesspeelgoed dat kinderen wordt opgelegd. Waarom zijn die verschillen er? Waarom kunnen meisjes niet gewoon met auto's spelen, en waarom jongens niet met poppen? Waarom dragen meisjes roze en jongens blauw? 

Dit soort onderwerpen worden besproken bij gender studies, en naar mijn mening is dit ontzettend interessant en belangrijk. Persoonlijk vind ik dat we van dit soort stereotyperingen af moeten, en dat mensen zich niet per se hoeven te identificeren met óf man óf vrouw. Hoewel mensen het over het algemeen prettig vinden om anderen in hokjes te plaatsen, moeten we daar misschien maar eens vanaf stappen en elkaar te accepteren hoe we echt zijn - zonder hier een label aan toe te voegen.

3 comments

 1. Wauw, dit vind ik vet interessant. Zou het leuk vinden als je nog eens er over zou schrijven eigenlijk! (Hint hint, haha) Had inderdaad nog nooit eerder van jouw studie gehoord. Jammer ja, want zo te horen is het wel reuze interessant. Toffe keuze van jou in ieder geval om dit te studeren!

  ReplyDelete
 2. Je opleiding lijkt me echt ontzettend boeiend, maar mag ik wel effe zeggen dat ik 'intersex' een gruwelijke term vind? :-D In ieder geval, ik zou hier ook graag wat meer over lezen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha sorry, deze term wordt nu eenmaal in academische teksten gebruikt! Je kunt ook hermaphrodiet zeggen :) Het is zeker heel interessant!

   Delete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD