Social Media

Racisme bestaat: erkennen is het beginLieve mensen, ik schrijf dit artikel naar aanleiding van het campagnefilmpje van VVD. Nu weet ik dan normaliter mijn blog over luchtige onderwerpen gaat, maar aangezien ik gender studies studeer en me bezighoudt met onderwerpen als discriminatie, racisme, identiteit, cultuur, seksuele geaardheid, seksualiteit, problemen die te maken hebben met gender, kon ik het toch écht niet laten om even mijn gedachten op te schrijven. Want ik vind het hilarisch, triest, het doet me pijn, en het triggert mijn boosheid.

Nu denk je misschien, waar heeft ze het over? Nou, je kunt het filmpje hier bekijken! Titel: "Je schamen voor je tradities?" Caption: "je bent geen racist als je gezellig Sinterklaas viert". De Sinterklaas-discussie is al jaren bezig, en ik begrijp dat veel mensen geïrriteerd, boos, verdrietig of gekwetst zijn, welke mening je er ook over hebt. Maar ik zal je even proberen uit te leggen, waarom dit filmpje zoveel met mij doet.

Ik, als gender studies student, houd me bezig met dit soort (naar mijn idee) belangrijke onderwerpen over racisme, discriminatie en alle onderwerpen die ik hierboven genoemd heb. Nu vind ik natuurlijk dat iedereen een mening mag hebben over dit soort kwesties, maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik wel vind dat mijn mening wat meer gegrond is dan de gemiddelde Nederlander - ik heb me er namelijk daadwerkelijk in verdiept. Je kunt het journaal volgen, af en toe artikelen lezen op het internet of in kwaliteitskranten, en hier baseer je dan je mening op. Niets mis mee. Persoonlijk heb ik me erin verdiept door eindeloos veel wetenschappelijke onderzoeksartikelen te lezen, documentaires te kijken, en boeken over bijvoorbeeld racisme te lezen.

Lieve mensen, ik ga heel eerlijk zijn: racisme bestaat. We zeggen "ik zie geen kleur, zwart, wit, bruin, geel; het maakt me niet uit". Maar het maakt wél uit. Racisme is onderdeel van onze samenleving, en het zit verweven in onze maatschappij. We kunnen niet zeggen dat het geen invloed heeft, want dat heeft het wel degelijk. Je kijkt toch anders naar iemand met een andere huidskleur, niet bewust of expres, maar omdat dit een natuurlijk proces is. Iedereen is nu eenmaal af en toe racistisch, ook al zouden we dit niet willen. En hoewel dit niet gewenst is, is het niet erg. Het is belangrijker dat we erkennen dat racisme bestaat, en dat iedereen af en toe racistisch is. Als je af en toe racistisch bent, betekent het niet dat je een slecht mens bent - het is menselijk.

De Sinterklaas-discussie is hevig, en om het daar nu uitgebreid over te hebben vind ik niet nodig. Wel wil ik zeggen dat Sinterklaas nu eenmaal racistisch is. De intentie hierachter is niet zo bedoeld, en dat is wat waarschijnlijk veel mensen dwarszit. Niemand wil racistisch zijn, en de intentie achter het Sinterklaasfeest is niet om andere mensen te kwetsen. Maar we hoeven niet te ontkennen dat het een verkeerd beeld schetst voor kinderen, want kinderen zien wel degelijk kleur en zien ook wel dat Sinterklaas een witte man is met hulpjes die allemaal zwart zijn. Het is jammer dat kinderen dit beeld onbewust eigen maken en internaliseren, want dit hoeft niét zo te zijn. 

Wat me voornamelijk dwarszit, is dat de VVD zegt: "Wie houdt zich met de échte problemen bezig?" Dit doet mij ontzettend veel pijn, want de dynamiek tussen mensen met andere afkomsten in onze samenleving is één van de belangrijkste dingen. Racisme is wél een probleem, en dat de VVD zó makkelijk kan verwerpen vind ik verbazingwekkend en ongelooflijk. Mijn complete studie houdt zich bezig met problemen zoals deze, en ik kan niet begrijpen dat mensen hier de ernst niet van inzien.

Met dit artikel wil ik bereiken dat mensen even stilstaan bij kwesties als deze, ook al is het maar even. Misschien ben je het me eens, maar misschien ook niet. Zo niet, dan raad ik je aan nóg meer onderzoek te doen, want ik weet zeker dat heel wat mensen na zich erin te hebben verdiept, mijn mening delen.

Voor nu, ga allemaal stemmen morgen (mits je je erin hebt verdiept)!!! Democratie is belangrijk, jouw stem telt ook (met name vrouwen: er is gevochten om stemrecht te krijgen, sinds 1919 is het mogelijk gemaakt - verspil je kans niet).

Mocht je trouwens mijn claims onzin vinden; mijn kennis is puur gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Geloof je het niet? Ik stuur je graag mijn bronnen toe ;).

1 comment

  1. Ik kan eigenlijk alleen maar beamen wat je zegt. Ik ben het helemaal met je eens! Vreselijk dat mensen er maar omheen blijven draaien en het probleem liever niet zien. Zelfs in 2018 zijn we nog niet gelijk aan elkaar.. such a shame.

    ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD