Life Update: afstuderen, fulltime werken en emigreren naar Zweden


Na een jaar vond ik het toch wel weer eens tijd om iets te uploaden op mijn blog. Het afgelopen jaar ben ik zo druk geweest met van alles dat dit erbij ingeschoten is. But I'm back! In ieder geval voor deze post, en hopelijk volgen er nog meer; we'll see. Graag klets ik jullie even bij over wat er allemaal is gebeurd; namelijk afstuderen, fulltime werken voor een jaar en emigreren naar Zweden!

Vorig jaar juni ben ik afgestudeerd aan University College Maastricht, en heb ik mijn Bachelor of Arts in ontvangst mogen nemen! Na drie jaar studeren, waarvan één semester in Australië, zit mijn bachelor er alweer op. Het is zo cliché om te zeggen, maar de tijd vliegt echt voorbij. In februari 2018 begon ik weer in Maastricht te studeren na mijn semester abroad, en heb ik mijn scriptie geschreven over Gender Geneeskunde. Ook moest ik meteen gaan nadenken over de volgende stap: een master. Ik wist eigenlijk al zeker dat ik een master in Gender Studies wilde gaan doen, maar dit betekende ook meteen dat ik Maastricht moest gaan verlaten. Het ging me allemaal net iets te snel, dus besloot ik nog een jaar in Maastricht te blijven wonen. Wel stopte ik met studeren, en dus moest ik mijn eigen boontjes gaan doppen. In februari 2018 ben ik bij Vanilia gaan werken, en omdat dit me zo goed beviel, ben ik in de zomer begonnen met fulltime werken. Dit was een enorme verandering in mijn leven; van fulltime student met heel veel vrije tijd naar fulltime werkende met veel minder ruimte voor eigen invulling. De eerste maanden was ik dan ook uitgeput, en vond ik het moeilijk om werk te combineren met een sociaal leven. Gelukkig was ik na een aantal maanden meer gewend en was er meer ruimte voor leuke sociale dingen. 

Tijdens dit jaar ben ik gaan kijken naar masters, en was ik er in het begin eigenlijk van overtuigd dat ik Gender Studies aan de universiteit in Utrecht wilde gaan studeren - totdat mijn moeder vroeg waarom ik in Nederland wilde studeren, en waarom niet in het buitenland. Dit zette me enorm aan het denken. Mijn ervaring in Australië was me zo ontzettend goed bevallen (ik mis het nog steeds elke dag), en hoe geweldig zou het zijn om nog zo'n ervaring rijker te worden? Online ben ik op zoek gegaan naar Gender Studies masters in verschillende landen; wel voornamelijk in Europa. Ik heb wel aan Australië gedacht, maar masters zijn daar zo duur dat dit helaas snel van mijn lijstje geschrapt werd. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik naar Zweden wilde; omdat dit op Gender Studies gebied een van de meest interessante landen is. Zweden loopt erg voor als het gaat om gender gelijkheid, en het leek mij een perfecte kans om kennis te maken met deze mentaliteit.

Wel kwam ik erachter dat de meeste masters in Zweden twee jaar zijn; en dit was wel even slikken. Ik was bereid om een jaar naar het buitenland te gaan, maar twee vond ik toch wel lang. Toch heb ik me ingeschreven voor de universiteit van Göteborg, en Utrecht werd mijn backup plan. Zo kon ik mijn keuzemoment nog even uitstellen en er nog eens goed over nadenken. Gelukkig werd ik steeds zekerder van het feit dat ik toe was aan iets nieuws, en dat ik de kans om in het buitenland te gaan studeren maar moest aangrijpen. Het aanbod in Utrecht heb ik dan ook geweigerd, en dat in Zweden geaccepteerd - ik ging naar Göteborg!

We zijn alweer wat verder en inmiddels woon ik nu bijna twee weekjes in Göteborg, Zweden. In de zomervakantie ben ik al met mijn ouders langsgeweest om wat spullen te droppen en de stad al even te verkennen. Göteborg is echt een prachtige stad; sowieso meer een 'echte' stad dan Maastricht. Hoewel ik Maastricht nog als een soort 'thuis' beschouw, is het maar klein en voelt het soms echt aan als een groot dorp. Göteborg is een stuk groter; iets waar ik echt aan toe was. Toch valt het qua grootte nog mee, dus je leert het redelijk snel kennen en ik voel me er al best thuis. Voor dit avontuur was ik nog nooit naar Zweden geweest, maar ik had al wel veel goede verhalen gehoord van anderen. Daarnaast is het gewoon een Westers land en ondanks de cultuurverschillen kun je je, als Nederlander, vrij makkelijk aanpassen naar mijn idee. 

Binnenkort zal ik wel iets schrijven over de hotspots in Göteborg en waar je écht naartoe moet hier, maar eerst zal ik de stad zelf nog wat beter moeten leren kennen. Mocht je vragen hebben over bijvoorbeeld emigreren, stel ze dan gerust!

Liefs Wies

1 comment

Latest Instagrams

© Nature of Happiness, Wies Kerrebijn. Design by Fearne.