Social Media

Duurzaamheid | makkelijke tips voor een duurzamere levensstijl


Al jaren houd ik me bezig met het milieu, en ben ik er steeds meer mee bezig om een duurzamere levensstijl te creeëren. Mede hierdoor wist ik niet meer hoe ik deze blog moest vormgeven, omdat ik in het verleden voornamelijk over beauty en fashion heb geschreven. Hoewel ik hier nog steeds veel van houd (van make-up zeker minder dan voorheen), voelt het niet meer goed om alleen hierop te focussen. Ik weet nog niet precies hoe ik mijn blog wil vormgeven en onderhouden, maar dat zien we nog wel. Hier wat makkelijke tips om een duurzamere levensstijl aan te nemen!

Meal prepping
Naast dat meal prepping beter voor je portemonnee is, is het zeker ook een stuk beter voor het milieu. Denk aan alle verpakkingen die je krijgt als je iets bij de Albert Heijn To Go koopt, en hoeveel onnodig plastic en papier je bespaart als je je eigen eten meeneemt. Koop een aantal tupperware bakjes en een herbruikbare waterfles, thermoskan of koffiebeker en neem deze mee naar school, de uni of je werk! Hoewel je misschien zou denken dat dit voor de hand ligt, zijn er zeker nog genoeg mensen die elke dag een flesje water of een koffietje op het station kopen. Zelf neem ik standaard lunch mee, een Swell bottle met water en een thermoskan met thee. Het enige wat ik nog graag wil aanschaffen is een herbruikbare koffiebeker!

Minder vlees, vis en zuivel eten
Zelf ben ik sinds kort twee jaar pescotariër, zoals ik laatst al in een artikel schreef, omdat het niet alleen beter is voor het milieu, maar uiteraard ook voor de dieren. Af en toe eet ik nog vis, maar ik koop het nooit meer voor mezelf als ik thuis eet. In een restaurant bestel ik nog weleens vis, en ook eet ik het nog als ik samen met anderen eet. Het liefst eet ik toch vegetarisch, en ik probeer sinds kort ook een aantal maaltijden in de week veganistisch te houden. Mijn ontbijt is bijvoorbeeld altijd veganistisch: ik eet soyayoghurt met granola, een halve banaan, wat kaneel, agavesiroop en wat zaden en pitten! Anders opties zijn havermout met plantaardige melk, chiapudding of bijvoorbeeld een groene smoothie.

Gebruik milieuvriendelijk wasmiddel
Deze tip moet ik zelf ook nog toepassen, maar het schijnt een stuk beter voor het milieu te zijn om speciaal wasmiddel te gebruiken dat milieuvriendelijk is. Was je met gewoon wasmiddel, dan belandenn die schadelijke deeltjes in het water wat afgevoerd wordt. Deze deeltjes kunnen wel verwijderd worden voordat het water in de natuur belandt, maar dit kost veel energie. Koop je milieuvriendelijker wasmiddel, dan kost het minder energie om het water te zuiveren. Andere tips voor wassen zijn: niet te vaak (wassen is ook slecht voor textiel), op lage temperaturen en gebruik niet teveel wasmiddel.

Gebruik doucheproducten zonder verpakkingen
Ook deze tip heb ik zelf nog niet toegepast, maar zodra mijn verpakkingen op zijn ben ik zeker van plan dit in ieder geval deels te doen. Tel maar eens hoeveel producten je in je badkamer hebt: shampoo, conditioner, douchegel, tandpasta, deodorant, zonnebrandcrème, noem maar op. Nu is het wellicht niet haalbaar om voor elk product een duurzamere vervanging te vinden, maar voor sommige producten is dit wel heel makkelijk! Zo verkoopt Lush bijvoorbeeld losse zeepjes als shampoo en conditioner, en ook handzeep kun je vervangen door een stuk zeep. Zelf heb ik wel al een gerecyclede tandenborstel - en hoewel dit een miniscule verandering is, is het wel al íets.

Koop tweedehands kleding
Af en toe koop ik al tweedehands kleding, maar af en toe blijft dit toch lastig als je naar iets specifieks op zoek bent. Dan is wellicht United Wardrobe een perfecte oplossing, omdat je bijvoorbeeld op maat en op merk kunt zoeken. Fast fashion is een van de grootste vervuilende industrieën, en om je hier bewust van te zijn is naar mijn mening erg belangrijk. Zelf koop ik ook nog af en toe in grote winkelketens, maar ik word me meer en meer bewust van de impact op het milieu. Zolang je dit in je achterhoofd hebt, ben je al bewuster aan het leven!

Hopelijk kunnen jullie iets met deze tips! Mochten jullie nog tips voor mij hebben, laat het dan vooral achter in de comments

Post a Comment

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD