Social Media

Mijn ervaring met de Mirena spiraal


Hoewel dit een vrij persoonlijk artikel is, wil ik het toch graag schrijven en mijn ervaring delen met de Mirena spiraal. Het is altijd prettig om andermans ervaringen te horen over dit soort onderwerpen, om vervolgens een weloverwogen beslissing te maken wat voor anticonceptie je wil gaan gebruiken (of er uiteraard voor kiest om niet aan de anticonceptie te gaan). Helaas heeft de Minera spiraal voor mij negatief uitgepakt.

Laat ik even bij het begin beginnen: ik heb een aandoening genaamd PCOS, waar ik in 2015 al een keer een artikel over heb geschreven. Dit is geen ziekte, maar een 'syndroom' waarbij er cystes op de eierstokken zitten wat je menstruatiecyclus beïnvloedt. Hierdoor heb ik nooit een 'normale' cyclus gehad, helaas. Op mijn elfde werd ik voor het eerst ongesteld, maar toen mijn cyclus op mijn veertiende nog steeds niet volledig was ontwikkeld ben ik naar de huisarts gegaan en na wat onderzoeken is er PCOS uitgekomen. 

Goed, de arts vertelde me toentertijd dat het 'handig' voor mij was om aan de anticonceptie pil te gaan, omdat dit ervoor zorgt dat ik 'ongesteld' word (geen 'echte' ongesteldheid) waardoor het slijmvlies van de baarmoeder wegspoelt. Daarnaast daalt dan het mannelijk hormoon in je lichaam, waar vrouwen met PCOS 'teveel' van hebben. Een andere optie is een kuur die je drie of vier keer per jaar moet slikken om je ongesteldheid op te wekken.

Vanaf ongeveer mijn veertiende tot mijn 22e heb ik de pil geslikt, en op een gegeven moment was ik hier klaar mee. Het werkte voor mij prima, maar ik ben hierdoor bijvoorbeeld wel een aantal kilo's aangenomen, en het levert wat ongemak op in je dagelijks leven. Zo moet je er natuurlijk elke dag aan denken om 'm in te nemen, en omdat ik vorig jaar augustus naar Zweden verhuisde, leek het me makkelijk om voor de Mirena spiraal te kiezen. De werkzaamheid van een Mirena spiraal is namelijk vijf jaar, en aangezien ik voor twee jaar in Zweden zou wonen leek me dat een fijne optie. 

In mei 2019 liet ik de Mirena spiraal zetten (een koperspiraal is voor mij geen optie in verband met PCOS). Het zetten was geen pretje; de baarmoederhals rechttrekken was even heel pijnlijk, maar de pijn duurde gelukkig maar een minuut. Die dag ging ik gewoon werken van 10 tot 18, en hoewel het onprettig was, had ik er niet heel veel last van. Ik vond het zetten uiteindelijk vervelend, maar omdat ik de spiraal voor vijf jaar zou hebben, vond ik het 't zeker waard.

In het begin had ik redelijk wat bloedverlies, maar dit hebben de meeste vrouwen na het zetten van een spiraal, en ik hoopte dat dit snel zou verdwijnen. Helaas is dit nooit verdwenen, en ook kreeg ik pijn in mijn onderrug. Er werd me verteld dat een lichaam ongeveer drie tot zes maanden moet wennen aan de spiraal, en aangezien me dit ook wel aannemelijk leek, wachtte ik af. De pijn in mijn onderrug is nooit weggegaan, en ook had ik af en toe last van pijn aan mijn onderbuik (afkomstig van mijn baarmoeder). 

Na heel wat afspraken bij gynaecologen, waarbij me telkens werd verteld dat de spiraal wel goed op z'n plek zat, heb ik besloten om 'm weg te laten halen. Dit heb ik in maart 2020 laten doen, en sindsdien is de pijn in mijn onderrug verdwenen en heb ik ook geen last meer van bloedverlies. Een gynaecoloog in Zweden vertelde me dat de Mirena spiraal wellicht wat te groot is voor mijn lichaam en organen, aangezien ik maar 1.58m ben. Eigenlijk vind ik het heel vervelend dat ik hier niet voor ben gewaarschuwd, of dat er sowieso geen verschillende maten van de spiraal bestaan (naast de Kylena spiraal, die wat kleiner is dan de Mirena, maar die pas een paar jaar op de markt is). Elke vrouw is toch anders? Waarom zou er dan één soort spiraal bestaan die voor elke vrouw werkt?

Ik ben echt ontzettend blij dat ik de spiraal heb laten verwijderen, want de klachten zijn verdwenen en ik voel me hier stukken beter door. Voorlopig laat ik mijn lichaam even rusten van alle hormonen, en dan bekijk ik vervolgens wel weer welke andere opties er zijn voor mij. De Mirena spiraal was voor mij dus écht geen succes. Wel kan 'ie natuurlijk voor jou werken, maar dit is mijn persoonlijke ervaring. Ik had in eerste instantie gekozen voor de Mirena spiraal omdat ik veel positieve ervaringen hoorde van de mensen om mij heen. Het kan dus voor jou wel een uitkomst zijn! Voor mij is het dat helaas niet.

Post a Comment

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD