Social Media

Duurzaamheid | tips voor een duurzamere kledingstijl!


Al jaren houd ik me steeds meer bezig met het milieu, en alles wat eventueel schadelijk kan zijn voor onze wereld. Mijn bewustzijn begon zich te ontwikkelen tijdens mijn bachelor studie, en sinds december 2017 noem ik mezelf pescotariër (hoe dit me bevalt, lees je hier). Maar de vleesindustrie (en zuivelindustrie) is niet het enige wat schadelijk is voor het milieu, ook de kledingindustrie kan er wat van. Hier wat tips om een duurzamere kledingstijl te ontwikkelen!

Vroeger hield ik ervan om lekker de stad in te gaan en urenlang te winkelen bij onder andere Zara, H&M en Mango. Uiteraard spelen deze ketens ontzettend goed in op alle trends, die elk seizoen wel weer veranderen. Dit zorgt ervoor dat iedereen steeds opnieuw geïnspireerd en gestimuleerd wordt door nieuwe kleding, en de neiging om nieuwe spullen aan te schaffen is dan ook erg groot. Maar dit is heel schadelijk voor het milieu (om dan nog niet eens te spreken over de slechte werkomstandigheden in bijvoorbeeld Bangladesh), omdat er veel water nodig is voor de productie van kleding. Mocht je dit interessant vinden, dan raad ik je aan de documentaire The True Cost op Netflix te kijken.

Hoewel ik nog af en toe winkel in ketens die wellicht maar weinig doen aan hun impact op het milieu, probeer ik me wel bewust te zijn van het feit dat de kledingindustrie nu eenmaal schadelijk is voor het milieu. Ook ben ik me steeds meer gaan verdiepen in merken die wél maatregelen treffen om duurzamer te produceren. Merken als Vanilia, Veja, Samsøe & Samsøe, Reebok, Susan Bijl, en Organic Basics produceren bijvoorbeeld duurzamer.

Gebruik de app Good On You
Een tijdje geleden installeerde ik de app Good On You. Wekelijks worden hier artikelen gepost over de impact van de kledingindustrie op het milieu en waarom dit schadelijk is, en bespreken ze merken die staan voor duurzaamheid. Ook kun je de app gebruiken om te kijken wat een merk precies doet in relatie tot het milieu, dieren en arbeidsomstandigheden. Heel handig en interessant! Zo weet je meteen welk merk al maatregelen treft voor een betere wereld.

(Ver)koop je kleding op United Wardrobe!
United Wardrobe is echt een ideale manier om tweedehands kleding te shoppen! Zelf ben ik bijvoorbeeld maar 1.58m, en het vinden van de perfecte broek in een tweedehands winkel of bij de kringloop is daardoor bijna niet te doen. Op United Wardrobe kun je kleding op je eigen maat zoeken, wat natuurlijk super handig is! Daarnaast kun je ook zoeken op bijvoorbeeld je favoriete kledingmerk, of bij een leuke influencer. En mocht je je eigen kleding niet zo leuk meer vinden, dan kun je het in je online closet plaatsen en wellicht iemand anders er blij mee maken! Mijn kledingkast shop je hier

Shop bij vintage winkels/kringloopwinkels
Hoewel het met mijn lengte nogal lastig is om broeken te vinden, vind ik het wel erg leuk om voor andere kledingstukken bij vintage winkels te kijken. Tops, blazers, schoenen, tasjes en accessoires kan ik natuurlijk wel vinden in tweedehands winkeltjes! Het kost wat meer moeite dan shoppen in een 'gewone' kledingwinkel, maar als je iets gevonden hebt wat naar je smaak is, heb je er extra veel plezier van. 

Heb jij nog tips voor een duurzamere kledingstijl?

3 comments

  1. Ik zou inderdaad ook items te koop moeten zetten, ik heb inderdaad enorm veel stukken die ik niet meer draag.. zonde! Verder vind ik tweedehands ook geen probleem om te dragen.

    ReplyDelete
  2. Wat een fijn artikel heb je geschreven! Sinds een jaar koop ik geen nieuwe kleding meer en wil ik de fast fashion industrie niet meer steunen. Als ik nu kleding koop is het altijd tweedehands of op een duurzame manier geproduceerd. En als ik dan wat nieuws koop, dan is het echt een bewuste keuze. Als ik dan op social media zie dat er weer meiden zijn die fast fashion promoten kan ik mij daar zo aan irriteren. Alles voor de gratis kleding.

    ReplyDelete
  3. Wat een leuke blogpost! Ik shop ook graag tweedehands. Niet alleen duurzaam maar vaak ook origineler :)

    ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD