Social Media

Duurzaamheid | tips om plasticvrijer te leven


Al eerder heb ik een artikel geschreven over een duurzamere kledingstijl creëren en tips om een duurzamere levensstijl te krijgen, maar vandaag wil ik graag mijn tips met jullie delen om plastic-vrijer te leven. Plastic is nu eenmaal niet goed voor het milieu, omdat plastic niet afbreekbaar is en dus ook niet vergaat. Uiteraard wordt er een deel van het plastic recycled, maar dit deel is maar heel klein. Veel van het plastic afval beland in de natuur of de oceaan (de plastic soep is wel grotendeels afkomstig van schippers), en dit willen we natuurlijk graag voorkomen. Het is niet alleen zonde van de natuur, maar ook dieren sterven dagelijks aan de gevolgen van zwervend plastic. Daarom hier wat tips om minder plastic te gebruiken!

Koop plastic-vrije producten voor in de badkamer
Een simpele manier om je plastic verbruik te verminderen is door producten aan te schaffen zonder een plastic verpakking! Een kleine aanpassingen kan al helpen, namelijk het aanschaffen van bijvoorbeeld shampoo bars, conditioner bars, blokken zeep in plaats van in een plastic houder, óf het aanschaffen van een glazen/stenen zeepdispenser die je met vloeibare zeep vult. Een grote verandering is het niet, maar het zorgt er wel voor dat je veel minder plastic in huis hebt! Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen voor wasbare wattenschijfjes in plaats van katoenen pads die je dagelijks weggooit. 

Neem een waterfles of thermoskan mee
Ook dit is een hele makkelijke oplossing voor het gebruik van minder plastic. Zelf neem ik mijn metalen fles echt overal mee naartoe, omdat ik het zonde vind om telkens weer een plastic flesje aan te schaffen. Daarnaast neem ik vaak ook een thermoskan met thee mee naar de universiteit, zodat ik én minder geld uitgeef én geen onnodig bekertje hoef te gebruiken. Mocht je helemaal sustainable proof willen zijn, dan kun je ook nog een herbruikbare koffiebeker meenemen!

Gebruik groente- en fruitzakjes in de supermarkt
Waar ik me weleens aan kan ergeren, is de hoeveelheid plastic dat wordt gebruikt voor groente en fruit in de supermarkt. Persoonlijk vind ik het bij veel groente al onnodig dat ze verpakt zijn in het plastic, maar veel mensen gebruiken ook nog plastic zakjes als ze meer van een bepaalde groente willen kopen (bijvoorbeeld tomaten of appels). Ze allemaal los in je mandje leggen is natuurlijk niet ideaal, maar in vrijwel elke supermarkt zijn nu herbruikbare zakjes te koop waarin je je groente en fruit kunt doen en zo makkelijk je boodschappen kunt doen. 

Neem een boodschappentas mee
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar dit is echt een must als je het mij vraagt! Het is zo makkelijk om even een tas mee te nemen naar de supermarkt als je boodschappen gaat doen. Natuurlijk snap ik dat iedereen het weleens vergeet, maar het is echt een simpele manier om je plastic verbruik te verminderen. Ik gebruik vaak canvas tasjes van bijvoorbeeld Dille & Kamille, maar er zijn nog handigere tasje die je tot een klein pakketje kunt opvouwen en standaard in je tas kunt doen. Zo hoef je nooit meer plastic tasjes aan te schaffen!

Gebruik tupperware of bijenwasdoekjes voor je lunch
Vrijwel altijd neem ik mijn eigen lunch mee als ik naar de universiteit ga, omdat het goedkoper en milieuvriendelijker is! Ik gebruik tupperware bakjes voor mijn lunch, maar een andere goede optie zijn bijenwasdoekjes! Dit zijn duurzame doekjes die je kunt gebruiken om je boterhammen mee te nemen of zelfs om je eten af te dekken in de koelkast in plaats van aluminiumfolie. Zelf heb ik ze nog nooit gebruikt, maar ik ben er wel heel benieuwd naar en wil ze zeker uitproberen! Je kunt ze dan gewoon wassen in de afwasmachine, of even onder de warme kraan met wat zeep.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om je plastic verbruik te verminderen, maar dit zijn dingen die ik graag doe en die ook lekker simpel en makkelijk zijn!

7 comments

 1. Wat een goeie tips! Ik denk dat ik ze allemaal wel volg. Vooral shampoo bars vind ik echt ideaal :)

  ReplyDelete
 2. Ik kan bijna alles van je lijstje al afvinken. Alleen de badkamer-producten blijven nog een dingetje. Ik vind het wel een stap om over te stappen op shampoo bars ed.

  ReplyDelete
 3. Alles van je lijstje doe ik zelf ook en ik vind het heel fijn dat zulke kleine dingen kunnen bijdragen aan een betere wereld.

  ReplyDelete
 4. Je hebt fijne tips gegeven, mijn man neemt iedere dag een dopper mee in zijn koelkist en verder drink ik eigenlijk alleen maar water uit een beker (en uit de kraan) dus daarin verbruik ik niet veel plastic. De kleine dingen doen 't m!

  ReplyDelete
 5. Wasbare wattenschijfjes vind ik een goede tip! Ik gebruik ze zelf ook en vind het naast dat ze duurzaam zijn, ook veel fijner in gebruik!

  ReplyDelete
 6. Ik ben er ook steeds meer mee bezig en vind het echt super interessant. Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken (ontkom er helaas niet altijd aan maar goed). Alle kleine beetjes helpen♡

  ReplyDelete
 7. Echt goede en handige tips allemaal en wat mooi dat je hier zo mee bezig bent! Ik probeer zelf ook op mijn plasticgebruik te letten en erger me soms ook groen en geel aan de plastic verpakkingen om bijna alle producten in de supermarkt. Zo onnodig! Een eigen tasje meenemen doe ik sowieso altijd. Verder gebruik ik o.a. een bamboe tandenborstel en kies ik vaker voor grotere voordeelverpakkingen. Dat scheelt vaak ook heel wat verpakkingsmateriaal.

  ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD