Social Media

Hoe het is om te emigreren


Zoals je misschien al eerder hebt gelezen op mijn blog, bijvoorbeeld in dit artikel, ben ik afgelopen september naar Zweden verhuisd voor mijn masteropleiding aan de universiteit. Nu woon ik er al een maand of acht, en vandaar dat het me leuk leek om even een update te geven en te schrijven over hoe het is om te emigreren naar het buitenland.

Verhuizen voor je studie: noem je dit emigreren? Ja, als je langer dan acht maanden naar het buitenland gaat, dan is het officieel emigreren. Al eerder ben ik voor een half jaar naar Australië verhuisd (lees bijvoorbeeld hier), maar dit was officieel geen emigratie omdat het voor minder dan acht maanden was. Ik heb ervoor gekozen om mijn volledige masteropleiding in Zweden te volgen, een master die in totaal twee jaar duurt. Maar hoe is het eigenlijk om te emigreren naar een ander land?

Voordat ik naar Zweden vertrok, was ik er nog nooit geweest. Dit klinkt misschien gek, maar ik was ook nog nooit in Australië geweest toen ik er naartoe ging voor zes maanden. Daarom was ik ervan overtuigd dat het wel goed zou komen, en dat het hoe dan ook wel leuk ging worden. En mocht het écht niets zijn, dan kon ik natuurlijk altijd weer terug verhuizen naar Nederland. Door deze instelling was ik er een stuk rustiger onder, en ik zou je aanraden om er ook zo over na te denken mocht je willen emigreren!

Eind augustus kwam ik aan in Zweden, en in het begin was het natuurlijk wel even wennen. Een ander land, een andere cultuur, andere mensen, en een stad waar je eigenlijk nog nooit geweest bent. Wel was ik in de zomer met mijn ouders naar Göteborg gereden om alvast wat spullen te verhuizen, aangezien het met de auto wel te doen was (11 uur in totaal). Dit vond ik persoonlijk heel prettig omdat ik mijn kamer al kon zien en wat decoratiespulletjes mee kon nemen om mijn kamer gezellig te maken.

Ook moest ik even wennen aan mijn nieuwe universiteit, de Universiteit van Göteborg (in Göteborg heb je ook nog Chalmers University, de technische universiteit). Maar al snel kon ik redelijk goed mijn weg vinden en ontmoette ik leuke mensen via activiteiten die verenigingen van de universiteit hadden georganiseerd. Meteen leerde ik de stad wat beter kennen door de eilandjes dichtbij Göteborg te bezoeken, koffietjes en biertjes te drinken met vrienden, en door naar musea te gaan. 

Ik begrijp dat het voor veel mensen een hele grote stap is om te emigreren, maar ik dacht vooral bij mezelf: nu ben ik nog jong, heb ik geen verplichtingen en ligt de hele wereld voor me open. Mijn ervaring in Australië heeft me vooral geleerd dat de tijd enorm snel voorbij gaat, en dat een jaar of twee wel te overzien is. Ik was bang dat twee jaar heel lang zou duren, maar omdat Zweden toch redelijk 'dichtbij' is, kun je makkelijk een vlucht boeken (of een flixbus!) om familie en vrienden op te zoeken. Zo ben ik tijdens de kerstvakantie drie weken thuis geweest, en hebben mijn ouders en een vriendin mij al in Zweden opgezocht.

Wat ik leuk vind aan wonen in Zweden
Ik ben ontzettend blij dat ik in Zweden woon, want het is heel leuk om in contact te komen met mensen uit andere landen en culturen. Je leert zo veel meer over andere landen en de gewoontes die ze daar hebben, en natuurlijk leer ik de Zweedse cultuur ook steeds beter kennen. Zo zijn Zweden heel vriendelijk maar wat terughoudend, en is fika héél belangrijk! Fika is een uitgebreide en gezellige koffiepauze, waarbij een gebakje niet kan ontbreken! Ook zijn Zweden naar mijn idee heel milieubewust, en kun je overal koffie met havermelk vragen zonder extra kosten, en is het voor een veganist vrij gemakkelijk om overal wel een vegan optie te krijgen.

Wat minder leuk is aan wonen in het buitenland
Het minst leuke is natuurlijk het missen van familie en vrienden als je in het buitenland woont. Gelukkig heb ik maar zelden heimwee, dus echt verdrietig ben ik nog nooit geweest. Wel is het fijn om af en toe je ouders en vrienden te zien en te knuffelen, of gewoon gezellig op de bank een film met ze te kijken. Dat mis ik af en toe wel, maar je maakt snel genoeg vrienden op de plek waar je woont. Verder ben ik niet zo'n echte Hollander als het bijvoorbeeld om eten gaat, het enige wat ik wellicht mis is het lekkere brood dat we hier hebben en goedkope wijn (hihi). 

Al met al raad ik het je zeker aan om naar het buitenland te verhuizen als je de kans krijgt! Het is een geweldige ervaring die je als persoon echt rijker maakt.

Heb jij weleens in het buitenland gewoond?

3 comments

  1. Wat een mooi avontuur! Ik moest mijn plannen om een half jaar naar noorwegen te gaan helaas cancelen vanwege mijn mentale gezondheid en opnames hiervoor, maar het is nog steeds wel echt een droom van me om een half jaar naar het buitenland te gaan.

    ReplyDelete
  2. Wat gaaf dat je dit avontuur aangaat! Het lijkt me fantastisch om een keer voor langere tijd ergens anders te wonen. Fijn dat je je er ook redelijk thuis voelt en jouw nuchtere kijk erop maakt het denk ik ook een stuk relaxter. Veel succes!

    ReplyDelete
  3. Leuk voor je dat je dit avontuur durft aan te gaan ! En tegenwoordig kunnen we vaak genoeg communiceren met thuis via de computer of telefoon, we leven maar eens doe wat je hart je ingeeft !

    ReplyDelete

Nature of Happiness, Wies Kerrebijn | Theme by BD