3 heerlijke kiprecepten om de lente te verwelkomen

Gepubliceerd op
door Anthonius

Het einde van de winter komt in zicht en de lente staat voor de deur. Dit seizoen brengt tal van frisse smaken met zich mee die perfect passen bij de lichtere dagen en het zonnige weer. In dit artikel willen we jou inspireren met drie heerlijke kipgerechten die je kunt bereiden om de lente op een smaakvolle manier te begroeten. De recepten zijn eenvoudig te maken en zitten boordevol verse ingrediënten zoals groenten, kruiden en citrusvruchten.

Kip met citroen en rozemarijn

Een klassieke combinatie die altijd geweldig smaakt: kip met citroen en rozemarijn. De zure smaak van de citroen en de aromatische geur van de rozemarijn zorgen samen voor een smaaksensatie die perfect past bij de lentedagen.

Bereidingswijze

Om dit gerecht te bereiden heb je het volgende nodig:

  • 4 stukken kipfilet
  • 2 citroenen
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 120 milliliter olijfolie
  • Zout en peper

Start met het marineren van de kip. Rasp de schil van één citroen en pers beide citroenen uit. Meng de citroenschil, het citroensap, de fijngehakte rozemarijn (bewaar enkele takjes voor decoratie), de geperste knoflook en de olijfolie in een kom. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Leg de kipfilets in de marinade en laat ze minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius. Haal de kip uit de marinade en leg ze in een ovenschaal. Giet de resterende marinade over de kip en bak deze gedurende 25-30 minuten in de oven tot de kip gaar is. Serveer de kip met gebakken aardappelen, verse groenten en garneer met de bewaarde takjes rozemarijn.

Kipcurry met kokosmelk

Voor wie houdt van een exotischere smaakcombinatie, is deze kipcurry met kokosmelk een perfect gerecht om de lente te verwelkomen. De combinatie van kruiden, aromaten en pittige smaken passen perfect bij het warmere weer op komst.

Bereidingswijze

Dit heb je nodig om dit gerecht te bereiden:

  • 500 gram kipfilet
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepels currypasta
  • Fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper

Snijd de kipfilet in blokjes en zet opzij. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm wat olie in een wokpan en fruit de ui, knoflook en currypasta aan. Voeg vervolgens de paprika toe en bak deze enkele minuten mee.

Voeg daarna de kipblokjes toe en roerbak deze tot ze gaar zijn. Schenk de kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat dit gedurende 10-15 minuten op laag vuur sudderen. Zorg ervoor dat de saus niet te dun is; kook het eventueel nog wat langer wanneer nodig.

Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer het gerecht met jasmijnrijst of couscous, en garneer met fijngehakte verse koriander voor een kleurrijk lentegevoel.

Gegrilde kip met citroengras

Het frisse aroma van citroengras geeft dit gegrilde kiprecept een licht en verfrissend karakter, perfect voor de lente. Het gerecht kan worden geserveerd met rijst, noedels of vers stokbrood – uitstekend om de maaltijd naar wens aan te passen.

Bereidingswijze

Om dit gerecht te bereiden heb je het volgende nodig:

  • 4 hele kippenpoten of 8 drumsticks
  • 4 stengels citroengras
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 milliliter sojasaus
  • 60 milliliter vissaus
  • 2 theelepels bruine suiker
  • Zout en peper

Begin met het voorbereiden van de marinade. Verwijder de harde buitenste bladeren van het citroengras en snijd het fijn. Hak vervolgens de sjalotjes en knoflook tot een grove pasta. Meng dit alles samen met de sojasaus, vissaus en bruine suiker.

Leg de kip in een plastic zak en voeg hier de marinade bij. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met de marinade, sluit de zak en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast. Het liefst zelfs langer, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Verwarm ondertussen de grill voor op middelhoog vuur. Leg de gemarineerde kipstukken op het rooster en gril ze gedurende 40-45 minuten, of totdat de kip gaar is. Keer de kip regelmatig en bestrijk met de overgebleven marinade.

Wanneer de kip gaar en knapperig is, serveer deze dan met rijst, noedels of een vers stokbrood, aangevuld met exotische salades. Zo zet je in een handomdraai een verfrissend lente gerecht op tafel!

Foto van auteur
Despre autor, Anthonius
Hallo, ik ben Anthonius, 34 jaar en ik ben chef-kok. Welkom op mijn website waar ik mijn passie voor koken met jullie deel. Ik heb jarenlange ervaring in de keuken en ik hoop dat jullie net zo van mijn gerechten zullen genieten als ik van het koken zelf geniet. Smakelijk eten!
Hoofdpagina » Keuken » 3 heerlijke kiprecepten om de lente te verwelkomen