Drie houdingen om kinderen te helpen hun frustratie te beheren

Gepubliceerd op
door Ivanka

Het omgaan met frustratie is een uitdaging voor veel kinderen. Frustratie is een normale emotie die iedereen ervaart, maar het kan bijzonder moeilijk zijn voor jonge kinderen die nog niet beschikken over de emotionele en communicatieve vaardigheden om op een gezonde manier met deze gevoelens om te gaan. In dit artikel zullen we drie houdingen bespreken die ouders kunnen aannemen om hun kinderen te helpen bij het leren omgaan met frustratie.

Empathie tonen en valideren van hun emoties

Het eerste wat je kunt doen om je kind te helpen bij het omgaan met frustratie is het tonen van empathie. Het is essentieel dat je erkent en valideert wat je kind doormaakt, zelfs als je het misschien niet met hem of haar eens bent. Kinderen moeten weten dat ze worden gehoord en begrepen. Om dit te doen:

Laten zien dat je luistert

Zorg ervoor dat je jouw onverdeelde aandacht geeft wanneer je kind gefrustreerd is. Dit betekent dat je niet multitasking moet doen, zoals kijken naar je telefoon of de tv. Maak oogcontact en gebruik lichaamstaal om aan te geven dat je echt luistert.

Gebruik reflecterende verklaringen

Geparaphraseerde verklaringen waarbij je herhaalt wat je kind zegt, helpen ze te weten dat je echt begrijpt wat ze doormaken. Bijvoorbeeld: “Het klinkt alsof je echt gefrustreerd bent omdat je niet met het speelgoed mag spelen dat je wilt.”

Laat merken dat hun gevoelens geldig zijn

Soms hebben kinderen gewoon bevestiging nodig dat hun emoties normaal en acceptabel zijn. Zelfs als de situatie triviaal lijkt voor volwassenen, is het belangrijk om het perspectief van het kind te erkennen en te valideren. Je kunt iets zeggen als: “Ik begrijp hoe moeilijk dit voor je moet zijn, frustratie is een normaal gevoel om te hebben in deze situatie.”

Onderwijzen van probleemoplossende vaardigheden

Een andere manier om kinderen te helpen bij het omgaan met frustratie is door hen strategieën te bieden om zelfstandig problemen op te lossen. Door je kind te leren om proactief te denken en creatieve oplossingen te vinden, zul je hen uiteindelijk helpen onafhankelijker te worden en minder tijd te besteden aan het zich frustreren over dingen die buiten hun controle liggen. Enkele effectieve manieren om dit te doen:

Aanmoedigen om na te denken

Stimuleer je kind om eigen oplossingen te bedenken wanneer ze met een probleem geconfronteerd worden. Stel vragen als: “Wat zou je kunnen doen om dit probleem op te lossen?” of “Hoe kunnen we samen een manier vinden om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt?”

Oefenen van brainstorming

Leer je kinderen om verschillende mogelijke oplossingen voor hun problemen te bedenken. Moedig hen aan om out-of-the-box te denken en creatief te zijn in het overwegen van verschillende benaderingen. Dit helpt hen uiteindelijk om veerkrachtiger en beter uitgerust te worden om met frustratie om te gaan.

Modelprobleemoplossend gedrag

Kinderen leren veel door observatie, dus zorg ervoor dat je zelf ook goede probleemoplossende vaardigheden demonstreert. Praat hardop over de stappen die je neemt om problemen op te lossen en leg uit waarom je bepaalde keuzes maakt.

Bieden van passende grenzen en consequenties

Tenslotte is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen empathie en het stellen van passende grenzen voor je kind. Dit omvat het handhaven van regels en het consequent toepassen van consequenties wanneer deze regels worden overtreden. Het handhaven van grenzen geeft kinderen een gevoel van veiligheid en leert hen verantwoordelijkheid voor hun acties. Enkele tips om hiermee om te gaan:

Wees duidelijk over wat aanvaardbaar gedrag is en wat niet

Maak duidelijk aan je kind wat de verwachtingen zijn voor hun gedrag en welke acties buiten de grenzen van het toelaatbare vallen. Dit helpt hen om te weten waaraan ze zich moeten houden en voorkomt escalatie van frustratie.

Wees consistent met consequenties

Het is belangrijk om consequenties toe te passen wanneer je kind niet voldoet aan de gestelde normen. Zorg ervoor dat je consequent bent in het handhaven van deze regels, zodat uw kind weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Gebruik positieve versterking

Moedig goed gedrag aan door je kind te prijzen als ze zichzelf op een gezonde manier kunnen kalmeren of problemen oplossen zonder te vervallen in frustratie of woede.

Kortom, het helpen van kinderen bij het leren omgaan met frustratie vereist empathie, het onderwijzen van probleemoplossende vaardigheden en het bieden van passende grenzen en consequenties. Door deze houdingen en technieken te oefenen, zullen ouders beter in staat zijn om hun kinderen te ondersteunen bij het navigeren door de uitdagingen van het leven en uiteindelijk veerkrachtiger en zelfverzekerde individuen worden.

Foto van auteur
Despre autor, Ivanka
Hallo, ik ben Ivanka, 28 jaar oud. Ik ben een yogaleraar en meditatieleraar. Mijn passie is om anderen te helpen ontspannen en in contact te komen met zichzelf door middel van yoga en meditatie. Ik kijk ernaar uit om je te verwelkomen in mijn lessen!
Hoofdpagina » Psychologie » Drie houdingen om kinderen te helpen hun frustratie te beheren