Ontdek 2 heerlijke huisgemaakte granola recepten voor een gezond en energiek ontbijt

Gepubliceerd op
door Ivanka

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en het is essentieel om ervoor te zorgen dat we de dag beginnen met genoeg energie en voedingsstoffen. Een populaire en gezonde optie is granola, een mix van geroosterde noten, zaden, gedroogd fruit en vezels. In dit artikel presenteren we twee eenvoudige en smakelijke recepten voor zelfgemaakt granola die je kunt aanpassen naar jouw persoonlijke smaak en behoeften. Zo zorg je voor een gezond en energiek ontbijt!

Recept 1: Klassieke knapperige granola met honing en kaneel

Dit eerste recept is een klassieke granola gemaakt met havervlokken, noten en zaden. De combinatie van honing en kaneel geeft het geheel een heerlijk zoete en verwarmende smaak.

Ingrediënten:

  • 300 gram havervlokken (grof of fijn)
  • 100 gram noten naar keuze, grof gehakt (bijvoorbeeld amandelen, walnoten of hazelnoten)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 2 eetlepels chiazaad (optioneel)
  • 4 eetlepels neutrale olie (bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie)
  • 60 ml honing
  • 3 theelepels kaneel
  • 100 gram rozijnen of ander gedroogd fruit (optioneel)

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng in een grote kom de havervlokken, noten, zaden en chiazaad (indien gebruikt).

3. Verwarm in een pan op laag vuur de olie en honing tot ze goed gemengd zijn.

4. Haal de pan van het vuur en voeg de kaneel toe aan het honing-oliemengsel. Roer alles goed door elkaar.

5. Giet het honing-oliemengsel over de granolamix en roer alles goed door elkaar tot de droge ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn.

6. Verdeel het mengsel over de bakplaat en bak de granola 20-25 minuten in de oven. Schep af en toe om, zodat de granola egaal bruin kleurt.

7. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen op de bakplaat.

8. Voeg ten slotte de rozijnen of ander gedroogd fruit toe (indien gebruikt) en bewaar de granola in een luchtdichte pot of container.

This granola kan worden geserveerd met yoghurt, melk of vruchtensap. Voeg naar smaak vers fruit toe voor nog meer smaak en voedingswaarde.

Recept 2: Crunchy chocoladegranola met quinoa

Dit tweede recept is een heerlijke variant voor de echte chocoladeliefhebbers. De toevoeging van gepofte quinoa zorgt voor extra crunch, terwijl het geheel nog steeds gezond en vezelrijk is. Geniet ervan als ontbijt of neem het mee voor onderweg!

Ingrediënten:

  • 300 gram havervlokken (grof of fijn)
  • 100 gram noten naar keuze, grof gehakt (bijvoorbeeld amandelen, walnoten of hazelnoten)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram cacaopoeder
  • 100 gram gepofte quinoa
  • 4 eetlepels neutrale olie (bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie)
  • 60 ml honing
  • 100 gram chocolade chips of stukjes pure chocolade (optioneel)

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng in een grote kom de havervlokken, noten, zaden en cacaopoeder.

3. Verwarm in een pan op laag vuur de olie en honing tot ze goed gemengd zijn.

4. Haal de pan van het vuur en giet het honing-oliemengsel over de granolamix. Roer alles goed door elkaar tot de droge ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn met het cacaopoeder.

5. Verdeel het mengsel over de bakplaat en bak de granola 20-25 minuten in de oven. Schep af en toe om, zodat de granola egaal bruin kleurt.

6. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen op de bakplaat.

7. Voeg ten slotte de gepofte quinoa en chocoladechips of stukjes pure chocolade toe (indien gebruikt) en bewaar de granola in een luchtdichte pot of container.

Vergeet niet dat deze heerlijke zelfgemaakte granola recepten slechts voorbeelden zijn die je verder kunt aanpassen naar jouw eigen smaak. Experimenteer met verschillende noten, zaden, gedroogd fruit en kruiden om je perfecte granola ontbijt te creëren.

Foto van auteur
Despre autor, Ivanka
Hallo, ik ben Ivanka, 28 jaar oud. Ik ben een yogaleraar en meditatieleraar. Mijn passie is om anderen te helpen ontspannen en in contact te komen met zichzelf door middel van yoga en meditatie. Ik kijk ernaar uit om je te verwelkomen in mijn lessen!
Hoofdpagina » Keuken » Ontdek 2 heerlijke huisgemaakte granola recepten voor een gezond en energiek ontbijt